Tíz évig 18 ezer forintért bérelt lakást a budai Várban a Dunakeszi Közüzemi Kft. ügyvezetője

Belpol

Homolya József szerint ő nem közszereplő, nem kíván foglalkozni az üggyel. V. Naszály Márta I. kerületi polgármester szerint mulasztás történt, a városrész előző vezetésének minden évben felül kellett volna vizsgálnia a jogosultságokat. 

Érdekes poszttal jeletkezett a múlt héten Varga Zoltán dunakeszi jobbikos önkormányzati képviselő. Nem kevesebbet állított, mint hogy Homolya József, a Dunakeszi Közüzemi Kft. ügyvezetője (és korábbi fideszes önkormányzati képviselő) 18 ezer forintos bérleti díjért kapott tíz éven át önkormányzati bérlakást. A bejegyzés az alábbiakban foglalható össze.

  • Varga szerint egy júliusi testületi ülésen hosszabbította meg a fideszes többség Homolya József ügyvezető tisztségét a Dunakeszi Közüzemi Kft. élén. 
  • Homolya a munkájáért 2019-ben havi 774 ezer, 2020 és 2021-ben 840 ezer forintos bruttó keresete mellé 37 500 forint cafetériát is kapott, de már 2001-ben is ügyvezetője volt a cégnek. 
  • Varga Zoltán birtokába került lakásbérleti szerződések szerint az ügyvezető az I. kerületi, budavári önkormányzat jóvoltából 2010. január 18. napjától kezdődően egészen 2021 júliusának végéig, azaz tavaly nyárig 17 640 forintos havi bérleti díjért bérelt 70 négyzetméteres bérlakást a budai Várban. 
  • 2021-ben aztán egy peres ügy miatt cserelakást biztosított neki az I. kerületi önkormányzat, így tavaly nyártól kezdve egy 65 négyzetméteres cserelakásért már 42 101 forintot fizetett havonta. (Varga bejegyzésében hozzátette, a szerződések megengedik a bérleti díj inflációkövető indexálását, így vélhetően 2010 és 2021 között is emelkedett néhány ezer forinttal a bérleti díj a 17 640 forinthoz képest.) 
  • Varga Zoltán a bejegyzése megírása előtt megkereste a 2019 óta ellenzéki vezetésű önkormányzat polgármesterét. Mint írja, „becsületére legyen mondva, hogy vasárnap este, családi program közben, a közvetlen telefonjáról keresett meg V. Naszályi Márta, hogy tájékoztasson a fennálló helyzetről”. 
  • A polgármester elmondta neki, hogy mivel az első ingatlan per alatt állt, melyet a kerületi önkormányzat elveszített, a jelenlegi kerület és nem vizsgálta a lakók hátterét, hanem mindenkinek, aki a korábbi, fideszes többség által megalkotott helyi lakásrendelet szerint bérlakást bérelt a kerületben, cserelakást biztosított a perben elveszített lakások helyett.
  • Az önkormányzat nem vizsgálta sem a lakók hátterét, a politikai hovatartozásukat, csak azt, hogy a korábbi vezetéstől örökölt lakásrendelet alapján jogosultak-e a szociális bérlakásra, „hiszen az is hasonló támadási alapot adhatott volna, hogy valakinek, aki a Fidesztől örökölt rendelet szabályai szerint jogosult rá, pusztán azért nem biztosít cserelakást a kerület, mert mondjuk kiderül róla, hogy a dunakeszi fideszes vezetés kegyeltje az illető”.
  • A polgármester a telefonban elmondta, hogy a bérlakások kiadásának jogalapját felülvizsgálja a kerület vezetése, kizárólag a bérlők anyagi körülményeire figyelemmel és függetlenül a személyes politikai meggyőződésüktől, ehhez azonban először a korábbi kerületi vezetéstől „örökölt” lakásrendelet felülvizsgálatára van szükség (ez a munka már korábban elkezdődött). 
  • Varga úgy döntött, hogy fél szemmel figyelni fogja, hogy „a korrekicó” az ellenzéki kerületvezetés alatt valóban megtörténik-e. „Az eseményekről mindenképpen be fogok számolni” – írta. 

Varga Zoltán teljes bejegyzése alább olvasható, amiben egyébként látható a 17 ezres bérleti díjról szóló szerződés is. 

Megkerestük V. Naszályi Mártát. A polgármester szerint 2010-ben az előző polgármester jóváhagyásával Homolya József csereszerződés révén költözött be a budavári lakásba, a bérleti jogért egy szövetkezeti lakás tulajdonjogát adta az előző bérlőnek. Ekkor az önkormányzati lakásokért igen alacsony bérleti díjat kellett fizetni, ami 2013-ban változott meg; a szociális mellé bejött a még mindig kedvező ún. költségelvű, valamint a piaci bérleti díj, azonban az élő szerződéseket nem vizsgálta felül az önkormányzat, így maradhatott Homolyának a kevesebb mint 18 ezer forintos lakbér. 

V. Naszályi úgy gondolja, hogy mulasztást történt az önkormányzat részéről; a jövedelmi jogosultságot minden évben felül kellett volna vizsgálni. Sőt, Nagy Gábor Tamás korábbi kormánypárti polgármester a lakáscserét úgy engedélyezte, hogy tudta, az ingatlan bejegyzett tulajdonosa nem az önkormányzat, annak birtokba adása iránt per van folyamatban, és erről valószínűleg nem tájékoztatta a cserélőket. A kerület vezetését 2019 októberében váltották le, a per pedig 2020 elején zárult; a Magyar Tudományos Akadémia jogerősen megszerezte az ingatlant, az önkormányzatnak mintegy 30 millió forint kártérítést kellett fizetnie, a bérlőknek pedig felajánlották, hogy lakást kaphatnak. Homolya élt is a lehetőséggel, viszont ezzel együtt átkerült a költségelvű kategóriába, ezért nőtt meg a bérleti díja 42 ezer forintra. 

A polgármester szerint miután kitört a koronavírus-járvány, nem voltak abban a helyzetben, hogy a jövedelmi viszonyokat felülvizsgálják, a bérleti díj emelését kormányrendelet tiltotta. Azonban ez a munka mostanra elkezdődött, és elindítottak két próbapert is. Erre azért van szükség, mert mint az elmúlt években kiderült, sokan visszaéltek a lakáscsere lehetőségével. Ezt az opciót annak idején azért találták ki, hogy a lakásmaffia ne tudja kijátszani az önkormányzati lakásokból a benne lakókat, ugyanis csak úgy bérelhet valaki egy kerületi lakást, ha a cserébe egy másik (nem feltétlenül I. kerületi) ingatlan bérleti vagy tulajdonjogát átadja.

Homolya: Nem vagyok közszereplő, nincs köze hozzá, az ügy lezárva

Megkerestük Homolya Józsefet, hogy Varga Zoltán bejegyzésében lévő állításokkal szembesítsük. A Dunakeszi Közüzemi Kft. ügyvezetője megkeresésünkre azt írta, a jobbikos képviselő bejegyzését nem olvasta, „de ebben a formában több pontatlanságot és jelentős ferdítést tartalmaz”. „Varga képviselő közszereplőként olyan privát szférát érintő dologról cikkez, melyről engem (nem közszereplő személyt) érintettként nem kérdezett, nem szólított meg, mely inkorrekt hozzáállásáról tanúskodik. Egyébként, álláspontom szerint nincs köze hozzá, foglalkozni nem kívánok vele, az ügyet – melyről nem is tudtam – részemről lezártnak tekintem” – írta Homolya. 

Ugyanakkor mivel az előző városvezetés az ilyen ügyleteket nem vizsgálta, a cseréket pedig jóváhagyta, ezért előfordult, hogy a valóságban lakhatatlan (telek, faház stb.) ingatlanokra cseréltek budavári lakásokat, vagy színlelt lakáscsere történt. Ez azt jelenti, hogy az ingatlant, amire elvileg elcserélték a budavári lakás bérleti jogát, az új bérlő az üzlet megkötése után rövid idő múlva visszaszerezte (mondjuk egy hozzátartozója visszavásárolja), és így mindkét ingatlan hozzákerült (Bayer Zsolt kormánypárti publicista elhíresült cserelakás ügyében is pontosan ez történt, ő két budavári lakást is „elcserélt” egy pilisszentkereszti házra, ami a 24.hu 2020-ban megjelent cikke szerint a fia tulajdonában van).

A pereskedésekre az ilyen ügyek tisztázására lehet szükség a jövőben, amennyiben a próbaperek pozitív kimenetellel zárulnak. Ugyanakkor V. Naszály hangsúlyozta, azt nem fogják vizsgálni, hogy az illetőnek milyen a politikai hovatartozása. A polgármester pusztán azt szeretné, hogy mindenki a jövedelmi viszonyainak megfelelően béreljen lakást az I. kerületben. Homolya ügyét is felül fogják vizsgálni. Azonban megkeresésünk után konzultált hivatala jogi szakértőivel, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy visszamenőleg nem lehet vizsgálni a szociális lakbérre való jogosultságot (magyarul, ha nem is volt rá jogosult Homolya, akkor sem lehetne tőle visszamenőleg ezért pénzt beszedni). 

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy nem adhatja ki a szövetkezeti lakás címét, aminek tulajdonjogát adta Homolya még 2010-ben a budavári lakásért cserébe. Rákérdeztünk erre a Dunakeszi Közüzemi Kft. ügyvezetőjénél is; ha érkezik tőle válasz, frissítjük cikkünket. 

(Címlapképünkön: Műemlék épületek sorai az Épített Világörökség részét képező Budai Várnegyed Úri utcájában, parkoló személyautók sokaságával. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk