Maruzsa: Iványi Gábor szedjen tandíjat, ha nem elég az állami támogatás

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 12.

Belpol

A BM két államtitkára két különböző értelmű választ küldött Iványi kérésére.  

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár 80 millió forintot vont el az Iványi Gábor lelkész vezette egyháztól, az intézkedés háromezer, hátrányos helyzetű gyerek oktatását veszélyezteti – írja a Jelen.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) 2012-ben vesztette egyházi státuszát, ezzel komoly forrásoktól esett el, és emiatt az elmúlt tíz évben hatalmas köztartozásokat halmozott fel, ami miatt az adóhatóság tetemes mértékű bírságot is kiszabott – miközben az egyház azzal érvel, hogy azért keletkezik adóssága, mert nem kapja meg az államtól a nekik jogszerűen járó támogatásokat

A jogi helyzet rendezetlensége miatt Iványi Gábor levelet írt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak, illetve a szociális ügyekért, vagyis immáron gondoskodásért felelős Fülöp Attila államtitkárnak, kérve, hogy „köztartozás alóli mentességet egyházi státuszunk végleges rendezéséig és a státusz jogellenes megvonásából származó kár Magyar Állam általi maradéktalan megtérítéséig, de legalább a következő tanév végéig, azaz 2023 augusztus 31. napjáig” a Belügyminisztérium biztosítsa.

Maruzsa Zoltán július 22-én keltezett levelében azt írta, hogy a köztartozás megfizetése alóli eseti mentesítés célja az átmeneti nehézségek áthidalása, és nem jelenti azt, hogy hosszú távon, évente meghosszabbítva kellene mentesíteni a köztartozások alól a köznevelési intézmények fenntartóit. Maruzsa emellett azt is közölte, hogy

ha nem elég az állami támogatás, akkor szedjen tandíjat, vagy biztosítsa másképp az intézmény zavartalan működését.

"Hogy szedjek ezektől a családoktól tandíjat?" – tette fel a kérdést Iványi Gábor, aki a Jelennek elmondta, a MET iskoláiban keveredik az oktatás a szociális szolgáltatásokkal, az iskola centruma a felzárkóztatásnak, a tanulók szülei bejárnak mosni, mert gyakran nincs mosógépük vagy kikapcsolják az áramot náluk, élelmiszercsomagot, temetési segélyt, tűzifát kapnak, mikor mire van szükség. A MET kötelékében lévő oktatási intézményekben jelenleg 3000 hátrányos helyzetű gyermek tanul és kap szociális támogatást.

Iványi Gábor Fülöp Attilától is kapott választ, aki augusztus 11-én azt írta: „Annak érdekében, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által biztosított szociális szolgáltatások, ellátások ne kerüljenek veszélybe, Dr. Pintér Sándor engedélyezte a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, valamint az általa fenntartott – önálló jogi személyiséggel rendelkező – intézmények köztartozásának a költségvetési támogatásból történő levonásának felfüggesztését 2023. április 30-áig, amelyről a Magyar Államkincstár felé 2022 augusztus 4-én nyilatkoztunk.”

Vagyis a BM két államtitkára két különböző értelmű levelet küldött, miközben Iványi Gáboréktól újabb 80 millió forintot vontak el, s az ügy jelenleg ott tart, hogy ez olyan szinten veszélyezteti az intézmények működését, hogy a dolgozók aktuális fizetésének utalása is ellehetetlenült, vagyis a MET iskoláiban tanuló gyerekek oktatása is veszélybe került. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk