Tízmilliós büntetést kapott Müller Cecília hatósága egy vakcinabeszerzési hiba miatt

  • narancs.hu
  • 2024. február 22.

Belpol

100 ezer vakcinát szereztek be 1,5 milliárdért, de a beszerzés szükségességét nem tudták indokolni. 

Tízmillió forintra bírságolta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) az őszi Moderna-vakcinabeszerzés miatt – írja a Népszava

 
Müller Cecília országos tisztifőorvos az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Collaborating Center kinevezés tanúsítványa, valamint a legkorszerűbb, harmadik generációs génszekvenáló laborműszer átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban (NNGYK) 2023. október 18-án.
Fotó: MTI/Lakatos Péter
 

A lap szerint az eljárást hivatalból indította a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a KD február 20-án tette közzé az elmarasztalást. A törvényességi ellenőrzés megállapította, hogy az NNGYK nem tudta meggyőzően bizonyítani a beszerzés feltétlen szükségességét. Miként azt sem, hogy előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt a nyílt, a meghívásos vagy a tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatók.

A kifogásolt közbeszerzéssel az NNGYK 100 ezer adag Moderna vakcinát szerzett be, amelynek becsült értéke mintegy 1,5 milliárd forint.

Mint emlékezetes, miután a kormány perben áll Pfizerrel az őszi szezon előtt csak a Modernától kért ajánlatot mintegy százezer dózisra, és azt is meglehetősen későn, csak november végén folytatták le a meghívottal a beszerzési tárgyalást. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk