Több helyen is megrongálták vagy elvitték a vármegyetáblákat

  • narancs.hu
  • 2023. január 19.

Belpol

Lopják a vármegyetáblákat, de olyan is volt, ahol csak lefestették rajta, hogy "vár". 

Alig két hétig sem maradt a helyén az újonnan kihelyezett "vármegyetábla" Vas megyében – szúrta ki a Pénzcentrum a táblára kiadott körözést a rendőrség honlapján

A rendőrség ugyanis körözést adott ki egy "Vas vármegye" feliratú útjelzőtáblára. A körözést a sárvári rendőrkapitányság adta ki, úgyhogy vélhetően arról a környékről tűnt el.

 
A körözési fotó 
Forrás: police.hu
 

A lap felhívja a figyelmet, hogy a Btk. szerint a tábla eltulajdonítása vagy megrongálása közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény is lehet, ez a bűntett pedig három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Közlekedéstudományi Intézet szerint a fő szabály, hogy bűncselekménynek minősül a veszélyre figyelmeztető, valamint a kötelező utasítást adó táblák ellopása, megrongálása, és általában minden olyan tábla megváltoztatása, amik után a közlekedőknek változtatniuk kell addigi haladásukon. 

Ettől függetlenül nem csak a "Vas vármegye" táblát lopták el, a Heves megyei online lap, a Heol.hu ugyanis arról számolt be, hogy volt már olyan tábla Mezőkövesd és Andornaktálya között, ahol ismeretlenek fekete festékkel festették le a "vár" részt Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye határán, de a lappal a Magyar Közút azt is közölte, hogy régi megyetábla lopások nem igazán történtek (igaz, most valaki pont az átszerelés előtt elvitt egyet, valószínűleg emlékbe), az új, vármegyés táblákat viszont több helyen is ellopták Heves megyében: a 2411-es jelű (ez Mátraballáról vezet a 23-as főút felé), és a 2406-os jelű (ez Gyöngyöspata és Szurdokpüspöki között húzódik) összekötőutakról tulajdonítottak el ismeretlen tettesek új vármegye táblát. 

Az új táblákat egyébként január elsejétől folyamatosan helyezi ki a Magyar Közút, miután egy tavaly nyári alaptörvény-módosítás nyomán idén január elsejétől hivatalosan vármegyének hívják a megyéket. Korábban már kiderült, hogy összesen 714 darab megyehatárjelző táblát kell lecserélni, a Magyar Közút akkor azt közülte, hogy igyekeznek költséghatékonyak lenni, elsősorban kisebb módosításokra, átmatricázásokra kerül majd sor, de egyes helyeken szükség lehet táblacserékre is. Azt egyelőre nem tudni, hogy mindez összesen mennyi pénzbe kerül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.