Több helyen is megrongálták vagy elvitték a vármegyetáblákat

  • narancs.hu
  • 2023. január 19.

Belpol

Lopják a vármegyetáblákat, de olyan is volt, ahol csak lefestették rajta, hogy "vár". 

Alig két hétig sem maradt a helyén az újonnan kihelyezett "vármegyetábla" Vas megyében – szúrta ki a Pénzcentrum a táblára kiadott körözést a rendőrség honlapján

A rendőrség ugyanis körözést adott ki egy "Vas vármegye" feliratú útjelzőtáblára. A körözést a sárvári rendőrkapitányság adta ki, úgyhogy vélhetően arról a környékről tűnt el.

 
A körözési fotó 
Forrás: police.hu
 

A lap felhívja a figyelmet, hogy a Btk. szerint a tábla eltulajdonítása vagy megrongálása közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény is lehet, ez a bűntett pedig három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Közlekedéstudományi Intézet szerint a fő szabály, hogy bűncselekménynek minősül a veszélyre figyelmeztető, valamint a kötelező utasítást adó táblák ellopása, megrongálása, és általában minden olyan tábla megváltoztatása, amik után a közlekedőknek változtatniuk kell addigi haladásukon. 

Ettől függetlenül nem csak a "Vas vármegye" táblát lopták el, a Heves megyei online lap, a Heol.hu ugyanis arról számolt be, hogy volt már olyan tábla Mezőkövesd és Andornaktálya között, ahol ismeretlenek fekete festékkel festették le a "vár" részt Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye határán, de a lappal a Magyar Közút azt is közölte, hogy régi megyetábla lopások nem igazán történtek (igaz, most valaki pont az átszerelés előtt elvitt egyet, valószínűleg emlékbe), az új, vármegyés táblákat viszont több helyen is ellopták Heves megyében: a 2411-es jelű (ez Mátraballáról vezet a 23-as főút felé), és a 2406-os jelű (ez Gyöngyöspata és Szurdokpüspöki között húzódik) összekötőutakról tulajdonítottak el ismeretlen tettesek új vármegye táblát. 

Az új táblákat egyébként január elsejétől folyamatosan helyezi ki a Magyar Közút, miután egy tavaly nyári alaptörvény-módosítás nyomán idén január elsejétől hivatalosan vármegyének hívják a megyéket. Korábban már kiderült, hogy összesen 714 darab megyehatárjelző táblát kell lecserélni, a Magyar Közút akkor azt közülte, hogy igyekeznek költséghatékonyak lenni, elsősorban kisebb módosításokra, átmatricázásokra kerül majd sor, de egyes helyeken szükség lehet táblacserékre is. Azt egyelőre nem tudni, hogy mindez összesen mennyi pénzbe kerül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.