Ügyeletek átalakítása: Hajdú-Biharban februártól élesedik a rendszer, új számot kell hívni

  • narancs.hu
  • 2023. január 19.

Belpol

Közölte az Országos Mentőszolgálat, hogy az új ügyeleti ellátási rendszerben mikor és hova kell fordulni. 

Elsőként Hajdú-Bihar vármegyében élesedik februártól az új, egységes ügyeleti rendszer – közölte az Országos Mentőszolgálat csütörtökön. 

Mint írták, az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően időben és területileg is fokozatosan megkezdődik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése, és az elmúlt másfél év tesztidőszakában szerzett tapasztalatokat beépítve elsőként Hajdú-Bihar megyében élesedik az új, egységes ügyeleti rendszer február elsejétől.

A törvény szerint a fővároson kívül a mentőszolgálat feladata lesz az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátás biztosítása, a közlemény szerint az új ügyeleti rend az ország többi megyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, a változásig az eddig megszokott rend szerint zajlik az orvosi ügyelet. A cél az, hogy az év végére Budapest kivételével az egész országban egységes ügyeleti rendszer működjön.

Azt írták, az új ügyeleti rendszert másfél éve kezdték Hajdú-Bihar megyében tesztelni, a rendszer bevált és jelentősen javította a sürgősségi betegellátást. Ennek alapján az ügyeleti alapellátást 2023. február 1-től Hajdú-Bihar megyében, majd az idei év végéig fokozatosan bevezetve az ország egész területén egységes, két elemből álló, betegközpontú rendszerrel (háziorvosi ügyeleti rendelés és sürgősségi ügyelet) biztosítják minden rászorulónak.

A közlemény szerint a két elem a következő: 

  • háziorvosi ügyeleti ellátás hétköznap 16-22 óra között, szombat-vasárnap és ünnepnapokon 8-14 óra között, ez összesen 10 településen lesz elérhető (Debrecen, 4032 Debrecen, Nagyerdei Krt. 98.;  Berettyóújfalu 4100 Berettyóújfalu, Orbán Balázs tér 1.; Hajdúszoboszló 4200 Hajdúszoboszló, Szilfák alja 1-3.; Hajdúnánás 4080 Hajdúnánás, Iskola utca 11.; Hajdúböszörmény 4220 Hajdúböszörmény, Korpona utca 17.; Balmazújváros 4060 Balmazújváros, Mentőállomás, Dózsa György út 1/A; Püspökladány 4150 Püspökladány, Kossuth u. 1.;  Hajdúhadház 4242 Hajdúhadház, Hunyadi u 1.; Nyíradony 4254 Nyíradony, Kossuth utca 2/B.; Derecske 4130 Derecske, Rákóczi u. 3-5.)
  • és sürgősségi ügyeleti vagy mentőellátás, ez hétköznap este 10 és reggel 8 között, valamint szombat-vasárnap és ünnepnapon délután 2 és reggel 8 között elérhető, ennek központi ügyeleti telefonszáma február 1-től 1830, de a korábbi, Hajdú-Bihar vármegyei 06 52 506 303 szám is működik. A számon a mentők szakembere fogadja a hívást és "az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást biztosít". A hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási (triázs) irányelveknek megfelelően történik – tették hozzá. A beteg a központi telefonszám hívásával szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, a vármegye bármely településén is tartózkodjon az ellátásra szoruló, így a beteg állapotának megfelelő ügyeleti, sürgősségi ellátást a vármegye valamennyi településén, minden rászoruló számára a korábbinál magasabb minőségben és szélesebb elérhetőséggel biztosított – írták. A 1830 telefonszám hétköznap 16.00-08:00 között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható. 
  • Emellett lesz a megye 5 pontján személyesen is felkereshető éjszakai ügyelet este 10 és reggel 8 között (Debrecen 4032 Debrecen, Nagyerdei Krt. 98.; Berettyóújfalu 4100 Berettyóújfalu, Orbán Balázs tér 1.;  Hajdúszoboszló 4200 Hajdúszoboszló, Szilfák alja 1-3.; Hajdúnánás 4080 Hajdúnánás, Iskola utca 11.; Hajdúböszörmény 4220 Hajdúböszörmény, Korpona utca 17.)
  • A gyermekek ügyeleti ellátásában nem történik változás, az eddigi elérhetőségek (debreceni gyermekügyelet, gyermekklinika) továbbra is érvényesek, viszont február 1-től itt is a 1830-at kell hívni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk