Több kormányközeli üzletember és egy fideszes politikus is végezhet ezentúl felszámolásokat

  • narancs.hu
  • 2021. március 9.

Belpol

A 90 győztes cég közül 54 új szereplő a piacon.

Több kormányközeli üzletember és egy fideszes politikus is a nyertesei között van annak a pályázatnak, amelyen eldőlt, hogy kik végezhetnek felszámolásokat a következő években – írja a Direkt36 a 444.hu-n megjelent cikkében.

A kormány múlt csütörtökön, a legújabb járványügyi intézkedések napján adott ki egy közleményt a pályázat eredményéről.

A 90 győztes cég közül 54 korábban nem rendelkezett ilyen jogosultsággal, vagyis új szereplő a piacon. A közzétett listát átvizsgálva a Direkt36 azt találta, hogy a nyertes pályázók között több olyan cég van, amely fideszes politikus vagy pedig más kormányközeli figura érdekeltsége. A pályázatra összesen 277 cég jelentkezett, a Direkt36 által idézett piaci források szerint az elbírálás során pedig nagy súllyal estek latba a szubjektív szempontok.

A nyertesek között van egy Fejérvári-ház Kft. nevű cég, amely egy fideszes politikus, Papcsák Ferenc résztulajdonába tartozik. Papcsák korábban fideszes parlamenti képviselő volt, jelenleg a jegybank felügyelő bizottságának elnöke.

A nyertesek között van egy Seszták Miklós korábbi miniszterhez köthető ügyvédi iroda cége is, miközben Seszták maga is részt vett a kiválasztási folyamatban. A pályázati eljárással kapcsolatban több kérdést is feltett a Direkt36 a kormánynak és Sesztáknak is, de ezekre nem érkezett válasz.

A jövőben felszámolásokat végezhet a Q-Tron Reorganizációs és Felszámoló Kft. A cég egyik tulajdonosa Tasnádi László volt belügyi államtitkár. Tasnádi a posztjáról 2016-ban mondott le, miután Lázár János akkori miniszterelnökségi miniszter kínosnak nevezte, hogy a III/II-es múltú államtitkárt pont október 23-án léptették elő.

A nyertesek között feltűnnek olyan szereplők, akik Mészáros Lőrinc birodalmához kötődnek. Ilyen a Prima Liquidator Kft., amely a pályázati győzelmét már a honlapján is feltünteti. A cég egyik tulajdonosa Gál Miklós, aki Mészáros Lőrinc cégbirodalmában tölt be meghatározó pozíciókat. Tavaly június végéig az Opus Global általános vezérigazgatója volt, a Hunguest Hotels Zrt.-nek jelenleg is az igazgatósági tagja, és résztulajdonos a kormánnyal szimpatizáló Tv2-ben is. A Prima Liquidator Kft. a Direkt36-tal azt közölte, hogy komoly tapasztalatuk van a felszámolások terén. Gál ugyanis egy olyan felszámoló cégnek is tulajdonosa, amely az előző, hét évvel ezelőtti pályázaton is nyert.

Ugyanehhez az érdekkörhöz tartozik a Csődtanácsadó Menedzser kft., amely szintén nyert a felszámolói pályázaton. A cég egyik tulajdonosa Nagy Szilvia. Ő Gál Miklóssal és a Takarékbankot irányító Vida Józseffel közösen birtokolja az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-t, amely a Tv2 egyik tulajdonosa. A Csődtanácsadó Menedzser kft. a Direkt36-tal azt közölte, hogy már az előző pályázaton is indultak, akkor azonban még nem nyertek.

A felszámolás egy jelentős, évi 3-6 milliárdosra becsült piac, amelyen az állami felszámoló cég mellett mostantól mindössze 90 cég működhet. A piacon arra számítanak, hogy a járvány miatti gazdasági problémák eredményeként hamarosan felpörögnek majd a felszámolások, tehát a felszámoló cégek ezzel jól fognak járni.

Címlapkép: A Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztségére újrajelölt Matolcsy György kinevezés előtti meghallgatása végén és Papcsák Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságának elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán-termében 2019. február 26-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Figyelmébe ajánljuk