Több mint 200 ezer idős ember beoltását tervezik a következő egy hétben

  • narancs.hu
  • 2021. március 23.

Belpol

Pfizer-, Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.

A következő egy hétben 215 ezer regisztrált idős oltására lesz lehetőség; 157 ezren kórházakban kapnak Pfizer-vakcinát, 57 800-an háziorvosoknál részesülnek oltásban úgy, hogy 25 ezren Sinopharm-, 11 200-an Moderna-, 21 600-an AstraZeneca-vakcinát kapnak - közölte az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján György István, az oltási munkacsoport vezetője. Mint mondta, az idősek oltása a legfontosabb feladat, a regisztrált idősek több mint a fele már részesült oltásban. 

A részleteket ismertetve elmondta:

  • a Sinopharm-vakcinából a háziorvosoknak 5 ampulla jár;
  • a 21 600 AstraZeneca-vakcinát 2160 megyei háziorvosi praxis között osztják szét oly módon, hogy valamennyi praxisnak 1-1 ampulla jár, amivel 10 idős embert tudnak beoltani;
  • a Modernát pedig a  budapesti háziorvosok kapják, praxisonként 10-10 idős oltására.

György István elmondta még, a nap folyamán érkező Pfizer-vakcinákat egyenesen a kórházi oltópontokra szállítják, ahova a háziorvosok küldhetik az időseket. Minden háziorvos 31 regisztrált idős embert küldhet az oltópontokra. Kedden éjjel egyébként egy korábbi szállítmány második adagjaként 180 ezer Szputnyik V-vakcina is érkezik.

Ezenkívül készen állnak a Magyar Honvédség oltóbuszai, amiket elsősorban kistepelüléseken fognak bevetni.

Az oltási munkacsoport vezetője a sajtótájékoztató további részében arról beszélt, hazánk hány uniós országot előz meg az oltás tekintetében - "nem győzelmi jelentés, csak a tények", mondta szerényen Tarlós István egykori helyettese -, majd azt is hozzátette, hogy "nincs semmiféle káosz, jól szervezett folyamat zajlik az országban az oltás frontján". Megtudhattuk, hogy állítólag már Németország is a magyar modell átvételére készül, ami "jól kidolgozott, elsősorban a háziorvosokra és a kórházi oltópontokra épít". György István persze olyan sajnálatos és szomorú dolgokról is szót ejtett, hogy "a baloldal és a velük szimpatizáló sajtó célja a zavarkeltés és az, hogy az oltási folyamatot rossz színben tüntesse fel, amivel az orvosokat sértik meg" - Gulyás Gergely az orvosi kamarát gyakorlatilag lehazugozó és Orbán Viktornak a múlt pénteki rádióinterjújában a rezidenseket inasnak nevező megjegyzésére nem tért ki -, valamint kifejtette, az sms-es oltási kampányt a megígértnél négy nappal később "zavartalanul" lebonyolították. (Ehhez képest van olyan idős ember, akit március elején sms-ben behívtak az oltásra, de oltóanyag hiányában, illetve az oltásra várakozók nagy száma miatt nem kapta meg, és a mai napig újabb értesítést sem kapott az oltásról.)

A volt fővárosi kormánymegbízott az önkormányzatok segítségét kérte az oltáshoz kapcsolódó adminisztratív feladatok lebonyolításában, és nem abban, hogy oltópontokat hozzanak létre. Van elég oltópont - mondta fel a kormányzati mantrát, és ezzel be is zárta a közhelyszótárat.

A sajtótájékoztató végén Müller Cecília országos tisztifőorvos a brit vírusvariáns nagyobb fertőzőképességének alátámasztására ismertetett adatokat. Magyarországon néhány kivételt leszámítva ez a mutáns okozza a fertőzéseket, ráadásul a halálozási arány is 50 százalékkal magasabb az ellenállóbb, fertőzőképesebb vírusvariáns miatt. 

"Elemi erővel tombol a járvány"

- mondta Müller Cecília, majd a gondosan kiválogatott újságírói kérdésekre válaszolva hosszasan beszélt arról, hogyan kell a játszótereken fertőtleníti a hintákat, mászókákat, illetve arra kérte a fenntartókat, cseréljék a homokot a homokozókban.

 

 

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk