Orbán új boltzárszabályokat lengetett be

  • narancs.hu
  • 2021. március 23.

Belpol

Újragondolják az általános boltzárat a kamara javaslatai szerint. 

Több tárgyalást is folytatott ma Orbán viktor miniszterelnök, és ezekről videókban be is számolt a Facebook-oldalán.

Orbán elsőként Novák Katalin családügyi miniszterrel látogatott el az Egyszülős Központba, ahol kormányközeli családügyi szervezetekkel folytatott megbeszélést. A videóban Orbán elmondta azt is, hogy mikor lehet elkezdeni a nyitást: 

"A nyitás időpontjára azt tudjuk mondani, hogy amígy nincs minden olyan 65 év feletti beoltva, aki szeretné magát beoltatni, vagyis regisztrált, addig nem tudunk kinyitni, mert bajt hozunk a fejünkre"

- fogalmazott Orbán a videóban. 

A felvételen egyébként a különböző szervezetek képviselő arról beszélnek, hogy minden családot megütött a járvány, de az egyszülősöket jobban, hogy vannak, akik jól érzik magukat otthon, és vannak, akik elfáradtak, hogy erős helyi közösségekre van szükség, de elhangzott az is, hogy tíz évvel ezelőtthöz képest mégiscsak megerősödve kerültek a családok a nehéz helyzetbe. 

Orbán azt is mondta, hogy a kormány a nyitáson dolgozik, de közben össze kell gyűjteni azokat a gondolatokat és javaslatokat, hogy "mit is jelent a nyitás azon kívül, hogy van fizetés, meg be lehet adni a gyereket az óvodába, iskolába", "mit kell másként csinálni ahhoz képest, amit szoktunk", ezért várja a szervezetek véleményét erről. 

Nem sokkal később Orbán egy újabb videót is közzétett, eszerint ma a gazdasági- és iparkamara képviselőivel is tárgyalt, akik mint mondta, "harcosak" és újranyitást akarnak. Orbán szerint ebben igazuk is van, de nekik is elmondta ugyanazt, mint a családügyi szervezeteknek, hogy 

"meg kell érteni, hogy az életvédelem az első, és amíg minden, 65 év feletti, oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltattuk be, addig az újraindítást nem kezdhetjük meg, hiszen ők közvetlen életveszélyben vannak".

Orbán elmondása szerint ugyanakkor elfogadták a kamara több javaslatát, amelyek árnyaltabb szabályozásról szóltak:

  • hogy a boltok esetében általános zárás helyett négyzetméter alapú szabályozásra térjenek át,
  • külön plázaszabályokat is javasolnak,
  • és a szolgáltatások megnyitásához szükséges sajátos szabályozási elemeket. 

Orbán részleteket nem közölt, csak annyit, hogy szerdán a kormány tárgyalni fog ezekről. 

 Korábban mi is foglalkoztunk vele, hogy milyen reménytelen helyzetbe kerültek kiskereskedők ezrei az általános zárás követelménye miatt:  a múlt héten a Magyar Szolárium Egyesület kért segítséget Gulyás Gergelytől, de lapunk írt arról is, hogy nehéz helyzetbe kerültek az önfoglalkoztató egyéni vállalkozók (iskolai büfések, falusi kiskocsmát működtetők), a bértámogatást csak több hónapos késéssel megkapott vendéglátósokról nem is beszélve.

A Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara a napokban kiadott közleményében úgy fogalmazott, a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések vállalkozói jelzések alapján nehezen értelmezhetőek, valamint a kis- és közepes vállalkozások szempontjából versenytorzítóak. A testület akkor azt javasolta, hogy ha a betegségen átesett és a már beoltott felnőtt lakosság létszáma együttesen eléri a felnőtt lakosság 25 százalékát, érdemes megfontolni a boltzár fokozatos feloldását annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások ne szenvedjenek el több kárt és ne induljon el tömeges csődhullám. 

Figyelmébe ajánljuk