Kásler Miklósnak sikerült tökélyre fejleszteni a cinikus szövegelést

Publicisztika

Pökhendi módon kijelentette: a tanárok a szokásos rendben kapják meg az oltást. Olyan hangsúllyal, mintha azt kérdezné: mi itt a probléma?

Semmi. Neki semmi. Mint a minisztériuma: sEMMI. Vagy mint ő maga. A parlamentben sem igen szólal meg. Szinte csak akkor, ha kötelező: a kifejezetten hozzá címzett azonnali kérdésre három héten belül kell válaszolnia. 

Folyamatosan ott van viszont helyette más. A tárca szimbóluma. Milyen területeket is gyömöszöltek ebbe a minisztériumba? Csak a leginkább szemelőtt levőket említve: egészségügy, oktatás, szociális ügyek. Ezt mind Rétvári Bence képviseli az Országgyűlésben, aki se nem orvos, se nem pedagógus, se nem szociális szakember, hanem jogász.

Ám a NER-be ilyen kell, mint Kásler.

Nem kompetens semmiben, nem kell szemlesütve szembesülnie semmivel. Neki csak a cinikus hanghordozást kellett tökélyre fejlesztenie.

Csak legyen elég papír, amire ki lehet nyomtatni a számára megírt süket dumát. (Persze ha még ennyi sem kell, az a legjobb. Emlékezzünk az országos tisztifőorvos örökbecsű soraira: "Kedves kollégák! Erre nincs jobb szövegünk? Ez veszélyezteti a feladatellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen! Cili" És kész. Hogy egy klasszikust idézzünk, aki a minisztere helyén lépett színre.)

Amikor Kásler Miklóst jelölte miniszternek Orbán Viktor, kissé meglepetten ugyan,

mégis azt lehetett hinni, végre törődnek egy kicsit az egészségüggyel.

Mégiscsak egy orvosprofesszor került a bársonyszékbe, akit ismerői jó menedzserként jellemeztek. Ehelyett kaptunk egy rögeszmés amatőr történészt, plusz engedelmes múltátformálót. Létre is jött a Magyarságkutató Intézet. És még sok minden, aminek nem kellett volna, csont nélkül (leszámítva Mátyás királyt). És minden, amit pedig a miniszterelnök akart.

Átláthatatlan lélegeztetőgép-vásárlás, sunyi módon rabszolgává tett egészségügyi dolgozók, akik közül ötezren otthagyták az állami ellátást, rendőrtábornokok irányítása alá helyezett ellátórendszer, kórházparancsnokok beállítása. Nincs hozzá köze a miniszternek. Miközben normális helyeken pont ez a baj. A járványügyi intézkedésekhez (noha tagja, sőt formálisan egyik főembere az operatív törzsnek) hozzá sem szagol. Tűri, hogy „nemzeti konzultációra” alapozva – illetve arra hivatkozva – hozzanak döntést nyitásról, zárásról. Hallgat, ha orvos kollégáit egy állami hivatalnok (Gulyás Gergely) simán lehazugozza (kapacitásprobléma nincs, ezzel ellentétes hír: álhír), akik a betegágy mellett állva és küzdve a látják, mi van (és mi nincs) a Covid-osztályokon.

A pedagógusokért se szólt egy jó szót, amikor azok folyamatosan kérték-követelték, sorolják be valahova őket előre az oltási rendben. Vagy legalább valahova.

Igaz, korábban sem izgatta magát miattuk túlságosan. Nyáron csak szunyókáltak az EMMI-ben, miközben szerte Európában egy csomó intézkedést hoztak arra az esetre, ha szeptemberben kinyitnak az iskolák. Nálunk csak egy felületes, néhol röhejes (szekrényeket a folyosóra, akkor majd több hely lesz) miniszteri ajánlás jutott az intézményeknek. Amikor az általános iskolák bezárását javasolták tanárok és szakmai szervezetek, akkor is hallgatott. Hiszen a Főnök azt mondta, várjuk meg a téli szünetet. Csak az utolsó pillanatban zárták be az általános iskolákat. Cserébe legutóbbi Facebook-videójában vállveregetően megdicsérte őket helytállásukért.

De legalább az oltás dolgában előre sorolni őket? Micsoda kérdés… A tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár, az életkoruknak és egészségi állapotuknak megfelelően – szajkózta a hivatalos szöveget kedden a parlamentben Kásler Miklós orvosprofesszor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának feje.

És ezt ő rendjénvalónak találja. Vagy nem, csak nem érdekli. Különben mondta volna, nyilván.

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.