"A kiváló Kásler miniszter úr mit szól ehhez?" - oltásos történetek a káosztól a jó példákig

  • narancs.hu
  • 2021. március 12.

Katasztrófa

A zűrzavar és a szervezettség egyszerre van jelen az oltások beadásánál Magyarországon. A lapunk által összegyűjtött történetek egyaránt szólnak elképesztő esetekről és pozitív emberi megnyilvánulásokról.

Március első hétvégéjén tömeges oltásra került volna sor az országban. Az operatív törzs által beharangozott oltási program során 74 ezer fő beoltását tervezték AstraZeneca vakcinával.

Mindez azonban nagy részben meghiúsult: kaotikus volt az erről szóló sms-ek kiküldése az érintetteknek, általános volt, hogy a lakóhelyüktől távol, akár 100-150 kilométerre eső településekre hívtak be embereket, A technikai problémákat Orbán Viktor miniszterelnök is elismerte múlt pénteki rádióinterjújában. A totális fejetlenséget fokozta, hogy a kormányzati tájékoztató oldalon először kiírták, a tömeges oltás elmarad, aztán törölték a szöveget. Végül az operatív törzs bejelentette, elhalasztják a tömeges AstraZeneca-oltást, ám aki sms-értesítést kapott, jogosult és el tudott menni az oltópontra, megkaphatta a vakcinát.

Kiállták a sort, de hazaküldték őket

Lapunknak többen is elmesélték múlt hétvégi kálváriájukat. Egy 69 éves balatonszepezdi férfit először arról értesítettek csütörtökön, hogy menjen egy balatonfüredi oltópontra szombaton 16.15-re, majd újabb üzenetet kapott, hogy lefújták az oltást. "Aznap este hétkor értesített a háziorvosom, kapott egy körlevelet, hogy akit arra a szombatra hívtak, vasárnap beoltják Veszprémben, és tudomása szerint Balatonfüreden is. Ekkor fel is hívtam a balatonfüredi kórházat, ott megerősítették, hogy nyugodtan mehetek, beoltanak, AstraZenecával. Vasárnap délelőtt tizenegy körül értem oda, néhányan álldogáltak a bejáratnál, de csukva volt az ajtó. Bedörömböltem, végre kinyitották, azonban közölték,

nem oltanak senkit, elfogyott a vakcina"

- emlékezett vissza a történtekre a férfi, aki ezután felhívta a háziorvosát a teendőket illetően. Azt a választ kapta, menjen Veszprémbe, ott beoltják. "Beültem a kocsimba egy másik várakozóval együtt, és odahajtottam. Vagy háromszáz fős sor állt az ottani oltópontnál. Úgy másfél órája vártunk az utcán, amikor egy katona közölte, hogy a hozzátartozók álljanak ki a sorból, majd elkezdte számolni az embereket. Aztán egyszer csak megállt, kijelentette, már csak azokat oltják be. Azt se nézte meg, van-e valamilyen értesítésük. Hozzájuk képest még előttem is álltak nagyjából ötvenen, és mögöttem is jó páran. Nagyon sok csúnya szó elhangzott" - elevenítette fel lapunknak az eseményeket.

A férfi azóta nem kapott újabb értesítést az elmaradt oltás pótlásáról, 58 éves felesége viszont igen: azzal a szépséghibával, hogy a fővárosba, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetbe hívták. A házaspárnak Budapesten van ugyan az állandó lakcíme, de egy hónapja átjelentkeztek Kővágóörsre háziorvoshoz, azt megelőzően pedig Balatonszepezdre és Zánkára jártak, ha orvoshoz kellett menniük.

Tömegnyomor és emberi gesztus

Egy Londonban élő, kettős állampolgár esete egyszerre mutatja be a szervezetlenséget és a pozitív emberi hozzáállást. Történetét pár napja osztotta meg a Facebookon. "Hosszas küzdelem után megkaptam az első oltást, de milyen körülmények között. Mivel koromnál és pacemakeremnél fogva Pfizerre érdemesítettek, oltóközpontba kellett mennem, ez esetben a Szt. Imre kórházba. Miután hivatalosan és nemhivatalosan is, teljesen indokoltan, teleharsogják az ember fejét a távolságtartás fontosságával, itt, egy jónevű kórházban

egy szűk folyosó kis részére bezsúfoltak irdatlan számú, 70-80-valahány éves hozzám hasonló suhancot, ahol kb. háromnegyed órát töltöttünk érzéki tangónak is beillő testközelben,

ahol nem volt elég szék, hogy mindenkit leültessenek és a székek közt 0 centiméternyi távolságot sikerült teremteniük. Érdekes lenne feltérképezni, hogy a várakozás közben hányan kapták el a vírust még az oltás előtt. Arról még semmit sem olvastam, hogy a védőoltás mit kezd a 10 perccel korábban elkapott vírussal. Esetleg Müller Cecilia, netán a kiváló orvos hírében álló Kásler miniszter úr nyilatkozna ebben a kérdésben?”

A Narancs.hu-nak a férfi elmondta azonban azt is: "A teljesség kedvéért hozzá kell tennem, még akad ember az embertelenségben. A főosztályvezetőnő a NEAK-nál (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő – a szerk.), aki végül odahatott, hogy – TAJ-szám nélküli, külföldön élő kettős állampolgár létemre – mégis kaphassak oltást, miután a járvány miatt nem tudtam visszatérni Londonba, ma felhívott, hogy megkaptam-e. Az ilyen emberi megnyilvánulásokat is meg kell osztani a nyilvánossággal.”

Bár a tömeges oltás okozta zűrzavarról számos hír és történet látott napvilágot, azért jó példák is akadtak. Egy férfi, aki idős édesanyját kísérte a budapesti Szent Rókus Kórházban lévő oltópontra, lapunknak azt mondta, mindössze öt percet kellett várakozni a regisztrációra, a személyzet végig udvarias és segítőkész volt, az oltás beadásáról szóló dokumentum és a következő oltásról szóló értesítés egy óra múlva megérkezett e-mailben. 

Akkor kapott levelet, hogy beoltják, amikor már beoltották

Ez a kettősség, a szervezetlenség és az oltás beadásának gördülékeny bonyolítása a tömeges oltást megelőzően is tapasztalható volt a Narancs.hu által összegyűjtött esetek szerint. Egy 77 éves csepeli nőt február utolsó hetének keddjén értesített a háziorvosa, hogy pénteken be tudja oltani a kínai vakcinával. Az asszony úgy döntött, kéri az oltást, amit február 26-án meg is kapott a háziorvosnál. Ehhez képest március 5-én (azaz egy héttel később) kapott postai értesítést a kormányhivataltól, hogy a háziorvosa nemsokára keresni fogja az oltás beadásával kapcsolatban. A nő férjét, aki még február második felében kapta meg a Pfizer-vakcina első adagját, mivel a 80 évesnél idősebb korosztályba tartozik,

a napokban hívta fel egy Németh Szilárd megbízásából telefonáló férfi azzal, hogy regisztrált-e már az oltásra.

Ezek szerint a csepeli illetőségű fideszes politikus ilyen nagy figyelmet fordít a kerületben élők oltakozására. Az idős férfi egyébként a Szent László Kórházba ment oltásra. Elmondása szerint 9 órára hívták; az udvaron sokan várakoztak, de egy katona irányításával gyorsan sorra került. "Az orvos megnézte, milyen gyógyszereket szedek, aztán annyit kérdezett, milyen kezes vagyok. Jobb, válaszoltam, ezért a balba kaptam az oltást. 9 óra 1 perckor meg is voltam. Utána egy olyan fél órát vártam még a folyosón a megfigyelés miatt, fél 10-kor már el is jöttem."

Figyelmébe ajánljuk