Operatív Törzs: Halasztják a tömeges AstraZeneca-oltást

  • narancs.hu
  • 2021. március 5.

Katasztrófa

Maruzsa pedig közölte, hogy nem lesz ügyeleti rendszer az óvodákban és iskolákban.

Dr. György István, az oltási munkacsoport vezetője az Operatív Törzs sajtótájákoztatóján dezinformációnak nevezte az oltások leállásáról szóló híreket, és közölte: az oltási terv ütemesen zajlik, minden a terv szerint halad.

Elmondta azonban, hogy ettől függetlenül a több, mint 70 ezer Astrazeneca vakcina tervezett beadására a hétvégén nem kerül sor, ezt egy későbbi időpontban kapják meg az érintettek, erről hamarosan nemsokára újra értesíteni fogják őket. Az AstraZeneca SMS-kiértesítéséről elmondta, hogy szinkronizációs problémák miatt felfüggesztésre kerül. Tehát akik az SMS értesítést megkapták, nem kapják most meg az oltást, de egy későbbi időpontban, rövidesen sor kerül az ő oltásukra is, erről értesíteni fogják őket hamarosan. A problémáért elnézést kérnek tőlük. 

Elmondta, hogy a mostani oltási héten (csütörtöktől csütörtökig)  114 ezer Pfizer-vakcina, 40 ezer Moderna-oltás és 250 ezer Sinopharm beadására készülnek.

Elmondták, hogy a csütörtökön bejelentett korlátozások részletszabályai hamarosan megjelennek, egy kis türelmet kérnek még.

Maruzsa Zoltán ismertette az oktatási intézményekre vonatkozó korlátozások egyes részleteit.

  • Óvodákban rendkívüli szünet lesz április 8-ig.
  • Az iskolákban április 7-én szeretnék újraindítani az oktatást.
  • Sem az óvodában, sem az iskolákban nem lesz felügyeleti rendszer, mert egy rövid, de hatékony és teljes lezárást szeretnének.
  • Az étkeztetést azonban biztosítani kell, a tavalyi kormányrendeletnek megfelelően elvitelre és kiszállításra lesz lehetőség, ezekben a formákben biztosítani kell az étkeztetést.
  • A középiskolákban és felsőoktatási intézményekben nem lesz változás az eddigiekhez képest.
  • A felvételire és érettségire készülők továbbra is az eddig megszokott formában tudnak készülni, egyéni vagy kiscsoportos formában.
  • A középiskolai felvételik továbbra is zajlanak, ha a felvételiző megbetegszik vagy karanténba kerül, lesz lehetőség pótidőponton részt vennie.

Müller Cecília ismertette a nemzetközi és a magyarországi adatokat is. Elmondta, hogy egyre több variáns jelenik meg, sajnos olyan is, amely jobban ellenáll a vakcinának, mint például a brazil és a dél-afrikai változat. Kiemelte, hogy mindenki kerülje a kontaktusokat, amennyire csak lehet.

Müller elmondta, hogy a napokban több korcsoportot is oltani kezdenek, információi szerint a héten az oltási hajlandóság  42 százalékra nőtt.

Figyelmébe ajánljuk