Több mint 40 ezer ápoló hiányozhat a magyar egészségügyből

  • narancs.hu
  • 2024. május 24.

Belpol

A kamara elnöke szerint "a helyzet drámai".

Míg korábban 20-25 ezer ápoló hiányzott az egészségügyi ellátórendszerből, az OECD átlagához képest "mostanra elértük a 40 500-at"

– ezt mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán a Népszava beszámolója szerint. Míg öt évvel ezelőtt ezer lakosra 6,2 ápoló jutott Magyarországon, tavaly már csak 5,3. Balogh szerint

a helyzet drámai".

A lapnak az egyik nagy centrumkórház szakembere azt mondta, ahol dolgozik, szinte nincs is 40 év alatti ápoló, és sokan a nyugdíjkor után is visszajárnak dolgozni. Szerinte ha ők mégis a nyugdíj mellett döntenek, összeomolhat az ellátás. Azt mondta, több osztályon már kórtermeket zárnak le, mert nincs elég ápoló.

Balogh erről azt mondta, hogy szerinte ha az orvosok fogyását a Belügyminisztérium meg tudta állítani, akkor a szakdolgozók megtartása miatt is lépéseket kellene tennit, különben nem marad ellátórendszer. Elmondta, hogy nem járható út, ha indonéz és az egyéb vendégmunkásokkal pótolnák a kieső ápolókat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk