Több százan vonultak a Kossuth térre a gyöngyöspatai kártérítés miatt

  • narancs.hu
  • 2020. február 23.

Belpol

Romák és nem romák együtt vonultak fel.

A társadalmi béke megőrzéséért szervezett tüntetést a roma jogvédő Idetartozunk Egyesület, a TASZ, az Amnesty International, illetve több civil szervezet vasárnap délután Budapesten.

Az esemény leírásában a Facebookon azt írták, törvénybe ütközőnek tartják a kormány beavatkozását a gyöngyöspatai kártérítési ügybe, ez a bíróságok függetlenségének megsértése, a kormány pedig egymás ellen akarja fordítani az embereket.

A "Szabad bíróság, szabad Gyöngyöspata" című demonstráció keretében végül több százan indultak vasárnap délután a Nyugati pályaudvartól a Kossuth térre, köztük romák és nem romák.

A demonstrálók a Kúria előtt is megálltak, ahol zene szólt, többen táncoltak, illetve rövid beszédek is elhangzottak arról, hogy meg kell védeni a bíróságok függetlenségét, illetve hogy senki sem áll a törvények felett. A demonstrálók azt skandálták, hogy "szabad bíróság, szabad Gyöngyöspata", illetve "békét akarunk".

Tüntetés Gyöngyöspata


Fotó: narancs.hu

 

A szervezők információi szerint vidékről, az ország számos pontjáról is érkeztek tüntetők.

A parlament előtt többek között Csemer Géza, a gyöngyöspatai roma önkormányzat elnöke, Kaltenbach Jenő volt ombudsman, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, Iványi Gábor lelkész, illetve Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület vezetője mond beszédet.

Tüntetés Gyöngyöspata


Fotó: narancs.hu

Figyelmébe ajánljuk