Tordai: Pártállami időket idéz Kövér kijelentése az ellenzékről

  • narancs.hu
  • 2021. november 29.

Belpol

Kormánypárti politikusok szerint lejáratókampány zajlik, és kiforgatják Kövér szavait.

Lemondásra szólította fel Kövér Lászlót a hat együttműködő ellenzéki párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom, miután a házelnök egy pénteken kiszivárgott hangfelvétel szerint arról beszélt a titkosszolgálatok vezetői előtt, hogy az ellenzék állam- és nemzetképét tartja a Magyarországot fenyegető legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak.

Az ellenzék felháborodása a hétfői parlamenti ülésen is folytatódott. 

Elsőként Tordai Bence a Párbeszéd politikusa fejette ki véleményét az ügyről, mint mondta: „hatalmával visszaélve azt a törekvést próbálja megvalósítani, hogy hazánkat egy pártállami diktatúra irányába sodorja”. Szerinte a házelnök a felvételen arról próbálta győzködni a nemzetbiztonsági szolgálatok, a titkosszolgálatok vezetőit, hogy „a Magyarországra leselkedő legnagyobb nemzetbiztonsági veszély az ellenzék lenne”. Hozzátette: a Fidesz meghatározó politikusa szerint az nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, hogy „kémeket telepítenek ide gyakorlatilag állami segédlettel Oroszországból és Kínából”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában emlékeztetett: a házelnök személyesen is küzdött egy diktatúra ellen, és megjegyezte azt is, hogy Kövér László szavait nem először forgatják ki. Hangsúlyozta: az ellenzéki állításokkal szemben a házelnök nem politikai szereplőket nevezett meg kockázatként, hanem azt a politikai helyzetet, hogy két egymást kizáró állam- és nemzetkép létezik a politikán belül. Dömötör Csaba arra is rámutatott: az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egy nyilvános fórumon viszont „sötétben tartott, trágyával etetett gombáknak” nevezte azokat a magyarokat, akik alacsonyan tartanák az energiaárakat és ellenzik a migrációt.

 Varga Zoltán (DK) is Kövér László hétvégén nyilvánosságra került beszédét kifogásolta és azt mondta, az elmúlt időszak politikatörténetének talán legaljasabb mondata hagyta el a házelnök száját, amikor nemzetbiztonsági veszélynek nevezte az ellenzéket. A beszéd miatt hiába várják azóta is a házelnök lemondását - tette hozzá. Kijelentette, a nemzetbiztonsági szolgálatoknak alkotmányos kötelességük a pártsemleges működés. Véleménye szerint új szintet lépett a gyűlöletpolitika. Kövér Lászlót semmi nem jogosítja fel arra, hogy nemzetbiztonsági veszélynek nevezze az ellenzéket és annak szavazóit, amelyek jövő áprilisban leváltják a jelenlegi korrupt rendszert - hangoztatta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint az ellenzéki képviselő nem mondott igazat, lejárató kampányt akarnak Kövér Lászlóval szemben folytatni. Hozzátette: az ellenzéki pártok voltak azok, amelyek 2010 előtt a nemzetbiztonsági szerveket külföldi ügynökök előtt "kinyitották", és hazudtak a választópolgároknak, majd amikor a választók kifejezték nemtetszésüket, lovasrohamot vezényeltek ellenük. Szerinte aktuálisan is vaj van az ellenzék füle mögött, példaként a "Városháza-gatet" említette. Szóvá tette azt is, hogy Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök a rezsicsökkentés ellen van.

 Tóth Bertalan (MSZP) úgy értékelt, botrányos és gyalázat Kövér László most nyilvánosságra került beszéde. A házelnök kijelentése átlépett egy vörös vonalat: hangfelvétel van arról, hogy az Országgyűlés elnöke a Fidesz politikai ellenfeleire uszítja a titkosszolgálatokat és burkoltan arra buzdítja őket, hogy minden erejükkel segítsék a Fidesz hatalomban maradását. Azt firtatta, nem jelent-e inkább az nemzetbiztonsági kockázatot, hogy a Fidesz elhibázott járványkezelése miatt egy városnyi ember halt meg, hogy forráshiányos az egészségügy, hogy megváltoztatták a teljes magyar jogrendet, az állami vagyont pedig kilapátolták.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint több millióan szisszenek fel akkor, amikor a kardlapozó, szemkilövető baloldal a jogállamiságért aggódik. 15 évvel ezelőtt kellett volna ezért aggódik. Azt mondta, Kövér Lászlótól nem hallottak újdonságot; az ellenzék azon háborodik fel, hogy a kormány "szuverénül gondolkozik". Kitért arra, hogy az ellenzék képes lenne a Városházát is eladni, és ha kormányon lenne, eladná a Parlamentet is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk