Törley Katalin: Remélem, hogy komoly kiállás történik a tanárok részéről

Belpol

Egyelőre csak valószínűsíteni tudja Törley Katalin, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára, hogy néhány kollégájához hasonlóan őt is kírúgták, mivel még nem kapta kézhez a tankerület levelét. A Tanítanék Mozgalom alapítóját, aki továbbra is a polgári engedetlenséget tartja a pedagógusok hatékony tiltakozási formájának, azt követően kérdeztük, hogy az iskola pedagógusai közül többeknek is megszüntették a munkaviszonyát rendkívüli felmondással.

magyarnarancs.hu: Több kollégájához hasonlóan ön is megkapta a felmondólevelét pénteken?

Törley Katalin: Nem voltam bent az iskolában, nem tudtam átvenni, és semmiféle információt nem tudtam szerezni sem a tankerületnél, sem az igazgatónál arról, hogy ki vagyok-e rúgva. Azt tudom, hogy ezt hivatalos értesítésben postázták számomra. Jelen pillanatban, bár logikusan arra a következtetésre kell jutnom, hogy ki vagyok rúgva, mégsincs erről hivatalos tudomásom és bizonyítékom. Úgy töltöm a hétvégét, hogy ezt nem tudom, csak valószínűsítem.

magyarnarancs.hu: Akkor azt sem tudja, milyen formában és milyen indokkal mondtak fel önnek?

TK: A kollégám felmondólevelét láttam, abban szerepelnek indokok. Rendkívüli felmondásról van szó. A sajátomról egyelőre nem tudok beszélni. Ami biztos, az az, hogy négy vagy öt tanárt érint ez a tantestületünkből, illetve voltak, akik figyelmeztetést kaptak - de ezt nem tudom biztosan, mert nem voltam bent a gimnáziumban. Mindenkit egyenként rendeltek be a titkárságra, ott adták át nekik a tankerület levelét.

magyarnarancs.hu: Elképzelhetőnek tartották a tankerületek korábbi fenyegető megnyilvánulásai után, hogy ez be fog következni?

TK: Az első levél után számítottunk rá, bár a tanárhiány miatt abszurdnak tartottuk ezt a hozzáállást. Személy szerint azt gondolom, hogy a munkaügyi bíróság előtt ez a szankció nem állja meg a helyét, mert nem arányos az egy, két, vagy esetemben a három, polgári engedetlenséggel töltött naphoz képest. De igen, számoltunk vele. Úgy látom, országszerte kalkuláltak ezzel a kollégák: sok helyen visszaléptek a polgári engedetlenségtől, másutt viszont pont a fenyegető levelek hatására, dacból épp akkor álltak bele. Nem tudom, hogy az ország más iskoláiban történtek-e felmondások.

Én úgy álltam hozzá, hogy egy ilyen fenyegetés előtt nem fogok meghajolni, még akkor sem, ha az életem legfontosabb tevékenysége szűnik meg, amennyiben tényleg kirúgnak. 

magyarnarancs.hu: Jövő szerdára sztrájkot hirdetett a PDSZ. Mire számít a történtek fényében: pont, hogy feltüzelik ezzel a pedagógusokat, vagy letörik a tiltakozást?

TK: Nehéz erre válaszolni. A szakszervezet a sztrájkot hirdette meg, a Tanítanék Mozgalom a polgári engedetlenséget.

Nagyon sok olyan kollégám van országszerte, aki szerint az egyetlen valid érdekérvényesítő eszköz a polgári engedetlenség.

Borzasztó nehéz arról nyilatkozni, vajon a dac, a düh lesz nagyobb annak hallatán, hogy valóban kiváló, évtizedek óta a pályán lévő tanárokat eltávolítanak az állásukból, vagy működni fog a megfélemlítés. Azt remélem, hogy komoly kiállás történik a tanárok részéről. Magamból tudok kiindulni: ha nem az egyik érintett lennék, és ilyet hallanék, nyilvánvalóan a polgári engedetlenséget választanám a munkabeszüntetési napra. 

magyarnarancs.hu: Ha ugyanúgy felmondanak önnek is, mint a kollégáinak, munkaügyi bírósághoz fordul?

TK: Természetesen. Az a kérdés, hogy ezt egyénileg vagy pertársaságban tegyük-e, illetve milyen jogi segítséget vegyünk igénybe. Az érintett kollégákkal hétfőn találkozom, és megbeszéljük a további teendőket. Egyértelműen perre visszük a dolgot.

(Címlapképünkön: Törley Katalin 〈az első sorban jobbról a második〉 és a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnázium sztrájkoló tanárai az idén januári munkabeszüntetésen. Forrás: Törley Katalin Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk