Schmidt Jenő: A következő években nem lesz szabadon felhasználható pénzük az önkormányzatoknak

Belpol

A TÖOSZ elnöke szerint elképzelhető, hogy a nem kötelező önkormányzati feladatok finanszírozását jogszabállyal fogják megtiltani. Tab fideszes polgármestere se a tanácsi rendszerbe, se a lámpagyújtogatók korába nem szeretne visszatérni, és a 18 foknak sem híve.

Megnyugtatólag hatott a polgármesterekre az a bejelentés, hogy a kormányzat nem hagyja magára az önkormányzatokat az energiaválságban – ezt Schmidt Jenő, a Somogy megyei Tab fideszes polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke mondta a Narancs.hu-nak.

magyarnarancs.hu: Ehhez képest napi szinten jönnek a hírek, hol mit zárnak be télre, Szolnok fideszes polgármestere például a közvilágítás éjszakai leállítását jelentette be. (Erre végül nem kerül sor; interjúnk még a szolnoki képviselő-testület döntése előtt készült - a szerk.)

Schmidt Jenő: Mindenki gondolkodik, ötletel,hol tudna megtakarítani. Ott még nem tartunk, hogy az önkormányzatok pontosan kiszámolták volna, mi mennyibe fog kerülni és hol mennyit lehet megspórolni. Ennek az időnek is el kell jönni, de ez az év már „el fog ketyegni” úgy, hogy az önkormányzatok számos, még soha meg nem lépett intézkedést fognak meghozni, ha úgy tetszik, kipróbálni. A jövő évi energiaárak viszont még nem ismertek, az ország költségvetését is újra kell írni, ezért sincs sok értelme egyelőre 2023-ról beszélni. Az azonban igen rövid idő alatt, az elmúlt hetekben mindenki számára kiderült: takarékoskodni kell, az eddigieknél sokkal jobban.

magyarnarancs.hu: Egyetért egyébként a közvilágítás lekapcsolásának ötletével? Önöknél, Tabon milyen intézkedéseket hoznak?

SJ: Mi nem akarjuk lekapcsolni a közvilágítást, azt azonban ki fogom számoltatni például, hogy megéri-e a LED-lámpákból minden harmadikat lekapcsoltatni. Ha csak annyi megtakarítást jelentene, ami még kigazdálkodható, akkor ezt sem lépjük meg.

Én a 18 foknak se vagyok híve, maradnék a 22-nél, de Tabon azért is könnyebb a helyzetünk, mert már most is sokat spórolunk a geotermikus energiával, a napelemrendszerrel.

A közvilágítást pedig a polgármester egymaga amúgy sem kapcsoltathatja le, a katasztrófavédelem és a rendőrség is kell egy ilyen döntéshez. Úgy vélem, Szolnok is és más település is akkor jár jobban, ha például minden második lámpát kapcsoltatja ki. Én megértem, ha egy polgármester úgy gondolkodik, hogy inkább a közvilágítást áldozza be, mint az óvodát, de kérdem én, akkor visszamegyünk a „kőkorszakba” és sötétben botorkálunk? Jön majd a lámpagyújtogató és kántálja, hogy „tízet ütött már az óra, térjetek hát nyugovóra”? Ennyire talán nem súlyos a helyzet.

magyarnarancs.hu: Pedig vannak, akik csődveszélyben látják az önkormányzatokat az energiaválság miatt. Ez persze a „szélsőséges” vélemény. Ön hol helyezkedik el ezen a palettán fideszes városvezetőként, TÖOSZ-elnökként?

SJ: Középúton. Amondó vagyok, hogy közfeladat ellátása miatt egyetlen önkormányzat sem fog csődbe menni. A kicsiknek, a 3000 fő alatti településeknek a TÖOSZ normatív támogatást kért a kormányzattól, egyelőre decemberig, mert nagyjából odáig látunk el. Ha csőd nem is lesz, az viszont várható, hogy minden szabad forintját fel fogja élni egy-egy önkormányzat, mert muszáj lesz felélnie a következő nehéz időszakban.

magyarnarancs.hu: 2023-ban?

SJ: Nem csak jövőre. Két-három év is lehet ez a nehéz időszak, amikor arra kell berendezkednünk: nem lesz szabadon felhasználható pénzeszközünk. Az a kormányzatnak sem érdeke, hogy csődbe menjen az önkormányzati szektor, ezért fog támogatást adni, de arra is fel kell készülni, hogy ennek fejében nagyon meg fogják nézni a kiadásokat.

El tudom képzelni például, hogy a nem kötelező feladatok finanszírozását jogszabállyal fogják megtiltani.

magyarnarancs.hu: Vagyis a sok településen önkormányzati támogatásból élő sport- és civil szervezetek a következő években ne számoljanak ezzel a pénzzel?

SJ: Ne számoljanak. Vagy ha egy önkormányzat mégis költ erre a célra, akkor nem számíthat állami segítségre.

magyarnarancs.hu: Ezt polgármesterként jónak tartja?

SJ: Jónak nem, mert egy önkormányzat mégsicsak ettől a szótól az, ami: önkormányzó. De most haváriahelyzet, háborús helyzet van, két-három évig erre is be lehet rendezkedni.

magyarnarancs.hu: Ön szerint hogyan fogja osztani az állam a „rezsitámogatást”? Hasonló módon, mint az iparűzésiadó-kompenzációnál?

SJ: Nem, ma már az úgynevezett ASP-rendszer révén a állam az önkormányzatok minden kifizetését látja, azt is, kinek mennyi pénz van a a számláján, mennyi a tartaléka. Direkt támogatást tudok elképzelni, vagyis oda érkezik a segítség, ahol tényleg baj van.

magyarnarancs.hu: Vagyis az az önkormányzat számíthat központi segítségre, amelyiknek egy fillér sincs a számláján? Amelyik jól tartalékolt, az költse el előbb azt a pénzét is?

SJ: Igen. Én is gyakran mondom, hogy nem igazságos a rendszer. De hát most még ráadásul háborús helyzet is van.

magyarnarancs.hu: Az energia-válsághelyzet jó apropót jelenthet a kormánynak az önkormányzati jogkörök további szűkítésére, a támogatásokért cserébe.

SJ: Már ma is olyan szűkek ezek a jogkörök, hogy nem nagyon van mit szűkíteni.

magyarnarancs.hu: Lehet például kistelepüléseken polgármester és testület helyett elöljáró…

SJ: Nem hiszem, hogy lenne ilyen szándék, meg egyébként is, ez esetben az európai demokratikus rendszerből is kiírnánk magunkat, ez visszalépés lenne a tanácsi rendszerhez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.