Török Gábor Novák Katalin lemondásáról: Profi kármentést láttunk

  • narancs.hu
  • 2024. február 10.

Belpol

„Mint amikor egy rákos szövetet a megfelelő következetességgel és kíméletlenséggel kivágnak”. 

Profi kármentést láttunk. Olyat, mint amikor egy rákos szövetet a megfelelő következetességgel és kíméletlenséggel kivágnak. A hatalomgyárban jól érzékelték az elmúlt napokban, hogy a Novák Katalin által adott kegyelem egy valóban életveszélyes ügy, aminek a lehető leggyorsabb megoldása ez a fajta sebészi kimetszés vagy amputáció” – értékelte Novák Katalin lemondását Török Gábor a Telexnek.

Abban nem lehetünk egészen biztosak, hogy ez az összes ezzel kapcsolatos problémát megoldja, fűzte hozzá Török, de szerinte politikai értelemben, a haszonelvűség szempontjából a lehető legjobb és leggyorsabb döntést hozták meg.

A kegyelmi ügy Orbán Viktor megfogalmazása szerint is a Fidesz politikájának szíve közepét találta el. A gyermekek védelme az egyik legfontosabb ügye a kormánypártnak. Ráadásul itt nem egy elvont témáról van szó a politológus szerint,

hanem olyanról, ami a vacsoraasztaloknál is téma, azaz szinte mindenkit foglalkoztat, könnyen átlátható és morálisan csak egy oldala van.

Ez tehát egyáltalán nem megosztó ügy, ahogy Novák Katalin mondta a kegyelmi ügyekről. Az pedig egy politikai párt számára mindig életveszélyt jelent, ha egy ilyen ügyben a rossz oldalra kerül.

Török szerint Orbán Viktor megszólalása után egyértelmű volt, hogy mi fog történni. Az most sem derült ki, hogy pontosan mi történt, de „profi kármentést láthattunk”. 

 

„Politikailag most az a fontos, hogy a közvélemény kapott egy olyan jelentős áldozatot, ami nagyjából rendezi az ügyet”.

Az elemző úgy látja: ahhoz képest, amilyen impotens állapotban volt az ellenzék hosszú ideje, meglepően adekvát módon reagált a botrányra és ki tudta használni annak előnyeit. „Jött a magas labda és most nem ütöttek mellé. Ebben viszont nem volt nehéz dolguk, sőt fogalmazhatnánk úgy is: a Fidesznek most azért volt nehéz dolga, mert az ellenzéknek nem volt nehéz dolga ebben a ügyben”, számolt be a lap. 

Szombaton lemondott Novák Katalin államfő, valamint Varga Judit országgyűlési képviselő, korábbi igazságügyi miniszter, ugyanis akkora felháborodást váltott ki, hogy kegyelmet adtak a bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekmény miatt elítélt igazgatóját fedező, szintén elítélt igazgatóhelyettesének. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.