Történelmi csúcsra ért a lakáshitelek állománya Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2021. december 6.

Belpol

Amiben a  törlesztési moratóriumnak is szerepe lehet.

Több mint 1080 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződést kötöttek az év első tíz hónapjában a háztartások, ami kiugró, 40,1 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest – írja a Világgazdaság hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Ez azt jelenti, hogy 2021 első tíz hónapjában meghaladta a 108 milliárd forintot az új lakáshitel-szerződések átlagos havi összege, amihez a devizahiteles korszak csúcspontja óta még csak hasonlóra sem akadt példa – teszi hozzá a lap.

A lakáshitelek állománya október végére új történelmi csúcsra, 4517,7 milliárd forintra nőtt, ez éves bázison 15 százalékos bővülés. A lap megjegyzi, hogy az állomány idei növekedésében szerepe lehetett a hiteltörlesztési moratóriumnak is.

Az MNB adatai szerint a hazai háztartások túlnyomó részben változatlanul használt ingatlan vásárlásához vesznek fel lakáshitelt, az év első tíz hónapjában 70,5 százalék volt az ilyen kölcsönök aránya. A felújítási céllal felvett kölcsönök aránya látványosan nőtt az utóbbi időszakban, amiben jelentős a szerepe az idén elindult Otthonfelújítási programhoz kapcsolódó támogatott konstrukciónak is. Az év első tíz hónapjában 88,7 milliárd forintnyi újonnan folyósított lakáshitelt fordítottak deklaráltan felújítási, korszerűsítési célra, ami a teljes volumen 8,2 százaléka, szemben a megelőző évekre jellemző 3 százalék körüli aránnyal.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk