Törvényességi felügyeleti eljárással próbálja támadni a Fidesz az egri színházigazgató választást

  • narancs.hu
  • 2020. november 2.

Belpol

A kormánypárti képviselők aggódnak a város kulturális életéért.

Az egri közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciója törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a színházigazgató-választás ügyében – jelentette be a frakció egyik tagja a témában tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Kovács Cs. Tamás ismertetése szerint a helyi önkormányzat október 29-i ülésén döntött a Gárdonyi Géza Színház vezetői kinevezéséről. A Fidesz-KDNP helyi szervezete szerint a grémium jogszabályba ütköző módon határozott az új igazgató személyéről, Szőcs Arturt, a Miskolci Nemzeti Színház színész-rendezőjét bízva meg az egri teátrum irányításával.
Ezért a kormánypárti frakció törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez az ügyben a helyi kormányhivatalnál – közölte. "A város és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között jelenleg is érvényben lévő fenntartói együttműködés, valamint a többségben lévő ellenzéki városvezetés által elfogadott határozat nem fedik egymást" – fogalmazott a képviselő.
Frakciójuk azt szeretné, hogy ne legyen bizonytalanság a színház, így a város kulturális életében, hiszen amennyiben kiderül, hogy az igazgatói kinevezés valóban törvénytelen, az intézmény eleshet közel 300 millió forintos minisztériumi támogatástól. Ez pedig 50 ember munkahelyét érintené – mondta.
A Fidesz-KDNP helyi szervezete számára fontos, hogy azok az eredmények és kimagasló nézőszámok, melyek Blaskó Balázs elmúlt közel egy évtizedes direktori időszaka alatt jellemezték a teátrumot, ne kerüljenek veszélybe – zárta szavait Kovács Cs. Tamás.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, múlt csütörtök délután Eger közgyűlése elutasította Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház jelenlegi igazgatójának újbóli kinevezését, és helyette Szőcs Arturt, a Miskolci Nemzeti Színház jelenlegi színész-rendezőjét nevezte ki az egri teátrum élére.

A hír jelentőségét nem a direktorváltás ténye adja.  Hanem, hogy a 2019-ben ellenzéki többségűvé vált egri közgyűlés és az ellenzéki pártok ernyőszervezete, az Egységben a Városért Egyesület támogatásával polgármesterré választott Mirkóczki Ádám a magyar önkormányzatok és polgármesterek közül először döntött úgy: szembeszáll az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) akaratával. Ekként nem azt az igazgatót választja saját színháza élére, akit a minisztérium akar.

Az egri eseményekről részletesen olvashatnak Kis-Magyarország rovatunkban:

Beintett Eger az Emminek: a város jelöltjét nevezték ki színházigazgatónak Blaskó Balázs helyett

Beleállt a kormányzati kultúrpolitikával való háborúba az ellenzéki többségű egri önkormányzat, és az állami támogatás kockáztatása ellenére saját jelöltjüket, Szőcs Arturt választották a Gárdonyi Géza Színház élére. Heves indulatoktól, személyeskedésektől sem mentes, hosszú órákra rúgó ülés után csütörtök délután Eger közgyűlése elutasította Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház jelenlegi igazgatójának újbóli kinevezését, és helyette Szőcs Arturt, a Miskolci Nemzeti Színház jelenlegi színész-rendezőjét nevezte ki az egri teátrum élére.

Arról pedig, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kihátrálna az országos politikából itt írtunk részletesen:

Márki-Zay szerint zsarolhatják Eger polgármesterét - Mirkóczki eltávolodott az ellenzéki szövetségtől

Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kihátrálna az országos politikából. Nem is csatlakozott a Karácsony Gergely nevével fémjelzett, ellenzéki és független önkormányzatok által támogatott népszavazási kezdeményezéshez, ami az uniós források megszerzéséről szólna. Állítólag a hódmezővásárhelyi polgármester a Fidesszel való lepaktálással vádolta meg Mirkóczki Ádámot, de ezt a Narancs.hu-nak nyilatkozó Márki-Zay Péter tagadja.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.