Beintett Eger az Emminek: a város jelöltjét nevezték ki színházigazgatónak Blaskó Balázs helyett

  • Molnár Richárd
  • 2020. október 29.

Kis-Magyarország

Beleállt a kormányzati kultúrpolitikával való háborúba az ellenzéki többségű egri önkormányzat, és az állami támogatás kockáztatása ellenére saját jelöltjüket, Szőcs Arturt választották a Gárdonyi Géza Színház élére.

Heves indulatoktól, személyeskedésektől sem mentes, hosszú órákra rúgó ülés után csütörtök délután Eger közgyűlése elutasította Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház jelenlegi igazgatójának újbóli kinevezését, és helyette Szőcs Arturt, a Miskolci Nemzeti Színház jelenlegi színész-rendezőjét nevezte ki az egri teátrum élére.

A hír jelentőségét nem a direktorváltás ténye adja.  Hanem, hogy a 2019-ben ellenzéki többségűvé vált egri közgyűlés és az ellenzéki pártok ernyőszervezete, az Egységben a Városért Egyesület támogatásával polgármesterré választott Mirkóczki Ádám a magyar önkormányzatok és polgármesterek közül először döntött úgy: szembeszáll az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) akaratával. Ekként nem azt az igazgatót választja saját színháza élére, akit a minisztérium akar.

Blaskó Balázst 2010-ben választotta meg, majd választotta öt év múlva újabb ciklusra az akkor még Fidesz-KDNP többségű egri közgyűlés. Azonban 2019 decemberében egy olyan jogszabály lépett életbe, amely a közös, azaz önkormányzati-állami fenntartású színházak esetében előírja, hogy az Emmi-nek és az önkormányzatnak megállapodást kell kötnie az igazgatóválasztás módjáról. Ennek alapján idén nyáron ötéves szerződést írt alá Mirkóczki Ádám a minisztériummal arról, hogy a jogszabályok által kijelölt szakmai bizottság által támogatott igazgatói pályázatról dönthet Eger közgyűlése.

Blaskó Balázs: nem kell az egri többségnek

Blaskó Balázs: nem kell az egri többségnek

Fotó: Gárdonyi Géza Színház

Eleve Emmi-többség

Csakhogy az igazgatói pályázatokat egy kilencfős szakmai bizottság bírálja el. Ebbe a helyi önkormányzat mindössze két tagot delegálhat, míg az Emmi tanácsadó testülete, a Színházművészeti Bizottság (SZB) négy, maga az emberminisztérium egy, a színház szakszervezete pedig két főt küldhet. Vagyis az Emmi-nek a saját maga által válogatott tanácsadó testületének szavazataival együtt ötfős, abszolút többsége van.

Az SZB pedig Blaskó Balázs direktor pályázatát támogatta, az önkormányzat által preferált, szakmailag legjobbnak tartott Szőcs pályázatát pedig elvetette. Ennek ellenére október 26-án az illetékes önkormányzati bizottság Blaskó helyett Szőcs kinevezését támogatta, így a közgyűlés döntésén volt a sor.

Vissza kell fizetni 300 milliót?

Szerdán pedig Mirkóczki világossá tette: ha az Emmi ragaszkodik Blaskó kinevezéséhez, akkor átadnák 100 százalékos állami fenntartásba a színházat.

A Fidesz frakcióvezetője, Oroján Sándor a csütörtöki vitában többször is azzal érvelt, hogy a megállapodás értelmében, ha Eger önkormányzata megszegi a szerződést, és nem Blaskót nevezi ki, akkor a városnak vissza kell fizetnie a csaknem 300 millió forintra rúgó állami támogatást. Azonban Mirkóczki Ádám polgármester azt állította, bár Szőcs kinevezésével kvázi szerződésszegést követ el az önkormányzat, azonban ez nem jelenti automatikusan, hogy elbukják az állami támogatást.

Szőcs Artur: egy kultúrharc közepébe került

Szőcs Artur: egy kultúrharc közepébe került

Fotó: egriugyek.hu

A megállapodás szerint ugyanis újra lehet tárgyalni a minisztériummal a szerződést, s ha az egyeztetés kudarcot vall, akkor bírósághoz lehet fordulni. Bánhidy Péter jegyző azzal érvelt Mirkóczki mellett, hogy egy 2017-es kormányrendelet értelmében az önkormányzatot illeti az igazgatói kinevezés joga, és ha mást támogatnak, mint akit a kormányzat szeretne, akkor ezt elég pusztán megindokolniuk.

Elvi kérdést vet fel

Eger polgármestere szerint ráadásul elvi kérdést is felvet, hogy a rájuk kényszerített megállapodás értelmében a szabadon megválasztott egri képviselőknek lényegében nincs joguk a szabad döntésre. Mirkóczki szerint politikai nyomást gyakoroltak személy szerint rá is, több telefont is kapott különböző szintekről, ahol eldöntött tényként közölte vele Blaskó kinevezését.

„Akkor miért értelme volt a pályáztatásnak, az egész demokratikus színjátéknak?” – tette fel a kérdést.

A heves indulatok terepe: az egri közgyűlés ülésezik

A heves indulatok terepe: az egri közgyűlés ülésezik

Fotó: Eger Tv

A Fidesz képviselői azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a Blaskót támogató szakmai bizottság tényleg szakmai döntést hozott, hiszen az önkormányzati képviselők eleve hogyan hozhatnak színházi témában szakmai döntést. Szerintük csupán politikai térfoglalásról van szó, Oroján Sándor például megvádolta Mirkóczi Zita képviselőt (az Egységben a Városért frakcióból), hogy Szőcsön keresztül az ő kezére akarják játszani a színházat. Még azt is felvetették, hogy Eger lakossága jobban örülne a miskolci Szőcs helyett egy egri jelöltnek, Oroján pedig számon kérte az ülésen jelen lévő Szőcsöt, hogy miért nem jött el bemutatkozni a színházba és a képviselőkhöz is. Ez utóbbit egyébként éppen hétfőn tette meg Szőcs, a bizottsági ülésen.

Vizsgálóbizottságot állítanak fel

A közgyűlés az igazgatói kinevezést megelőzően vizsgálóbizottság felállításáról határozott, miután a Narancs.hu szerdán megírta: a koronavírus-fertőzésben elhunyt Kelemen Csaba színész, valamint egy szintén fertőzött színésznő kontaktszemélyei sem kerültek karanténba, sőt, később gyerekdarabban álltak a Gárdonyi Géza Színház színpadra. A Fidesz képviselői szerint Mirkóczki ezzel csak politikai színjátékra készül, hogy lejárassa Blaskót, a polgármester azonban felvetette: az önkormányzatot a színházigazgató nem értesítette a fertőzésekről. Blaskó azonban azzal védekezett, hogy neki is túl későn szólt a hatóság a karantén elrendeléséről.

Mirkóczki: Mi értelme volt a pályáztatásnak?

Mirkóczki: Mi értelme volt a pályáztatásnak?

Fotó: Magyar Narancs

Kérdéseket küldtünk még a hét elején az Emmi-nek, hogy mit lépnek, ha Eger közgyűlése megtagadja Blaskó kinevezését. Választ egyelőre nem kaptunk. Kásler Miklós miniszternek mindenesetre most el kell döntenie: halálra ítélik az egri színházat a támogatás megvonásával vagy a háttérben megpróbálnak kiegyezni az önkormányzattal. Mert úgy tűnik, Eger nem akarja beadni a derekát.

Figyelmébe ajánljuk