Márki-Zay szerint zsarolhatják Eger polgármesterét - Mirkóczki eltávolodott az ellenzéki szövetségtől

  • Molnár Richárd
  • 2020. november 2.

Kis-Magyarország

Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kihátrálna az országos politikából. Nem is csatlakozott a Karácsony Gergely nevével fémjelzett, ellenzéki és független önkormányzatok által támogatott népszavazási kezdeményezéshez, ami az uniós források megszerzéséről szólna. Állítólag a hódmezővásárhelyi polgármester a Fidesszel való lepaktálással vádolta meg Mirkóczki Ádámot, de ezt a Narancs.hu-nak nyilatkozó Márki-Zay Péter tagadja.

„Nem volt közvetlen megkeresés, tehát külön nem írt, nem hívott senki azért, hogy kívánunk-e aláírói lenni mi is ennek a deklarációnak. Nem túl bőbeszédű a válasz tudom, de ez az igazság” – ezt válaszolta a Narancs.hu írásos megkeresésére Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere. Arról kérdeztük: Eger miért nem csatlakozott ahhoz a 47 (független, valamint ellenzéki pártokban politizáló) polgármester által aláírt október 23-i deklarációhoz, amelyet Karácsony Gergely budapesti főpolgármester osztott meg Facebook-oldalán.

A kiáltvány lényege: a nem kormánypárti városvezetők szerint az Orbán-kormány akadályozza, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság okán az Európai Uniótól érkező támogatásokat a települések valóban a helyben élők, a helyi vállalkozások támogatására használhassák fel, és ne „a kiváltságos kevesek további gazdagodására” költsék el a pénzt, az állami közbeszerzések segítségével.

Mirkóczki: nem hívott senki...

Mirkóczki: nem hívott senki...

Fotó: magyarnarancs.hu

Az EU-s pénzek felét az önkormányzatok kapják

A deklaráció, amelyhez többek között Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi és Botka László szegedi polgármester is csatlakozott, kapcsolódik a Karácsony által meghirdetett, jövő tavaszra tervezett, helyi népszavazási kezdeményezésekhez. Ennek célja, hogy annak a pénznek a felét közvetlenül az önkormányzatok kapják, amit Magyarország az Európai Unió koronavírus-járvány utáni helyreállító csomagjából kap. Vagyis az Orbán-kormány így csak az 50 százalékával rendelkezne a Brüsszelből e célra érkező támogatások felett, így elméletileg nem foszthatná meg attól, pusztán politikai akaratból a Fidesz által nem uralt településeket.

Mirkóczki azonban ehhez a kezdeményezéshez sem csatlakozott, mert az Egri Ügyeknek adott nyilatkozata szerint inkább európai uniós polgári kezdeményezést kellene indítani a cél érdekében, mert ez valóban a brüsszeli döntéshozók elé kerülhet, a népszavazás ráadásul túl drága és jogilag nem kötelező érvényű.

Egri elszámoltatás kérdőjelekkel

Ennek ellenére Karácsonyék kezdeményezése önmagában Eger számára is létérdek lehet. Ugyanis 2019 októberében, a helyhatósági választásokon, az ellenzéki pártok helyi ernyőszervezete, az Egységben a Városért Egyesület képviselői szerezték meg a közgyűlési többséget a hevesi megyeszékhelyen, és adták az új polgármestert, az akkor még jobbikos Mirkóczki Ádám személyében.

Mirkóczki nagy hévvel vetette bele magát a 2006-2020 közötti fideszes városvezetés elszámoltatásába, sajtótájékoztatóin rendre gyanús közbeszerzésekről, hűtlen kezelésre utaló szerződésekről, az uniós forrásból zajló beruházások befejezéséhez szükséges források hiányáról, vagyis üres kasszáról számolt be. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy bár a polgármester teljes átvilágítást és elszámoltatást ígért, egyelőre ennek nincsenek komolyabb következményei, például rendőrségi nyomozások, bírósági perek formájában.

Egernek és a közgyűlésnek is létérdek

Egernek és a közgyűlésnek is létérdek

Fotó: egritv.hu

Ezután Mirkóczki csatlakozott tavaly decemberben az ellenzéki vezetésű megyei jogú városok szövetségéhez, továbbá idén áprilisban beállt 40 másik polgármester közös tiltakozása mögé, amit a kormány olyan, durva önkormányzati megszorításai váltottak ki, mint például a gépjárműadó-bevételek elvonása. Ennek visszahatásaként a Fidesz központi propagandagyára rá is szállt az egri városvezetőre, nem nyugodva bele Eger elvesztésébe. Ez a mai napig tart és valószínűleg folytatódni is fog, miután Mirkóczki és Eger közgyűlési többsége október 29-én leszavazta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott igazgatójelöltet, a jelenlegi direktort az egri színház élére.

Meg sem keresték Mirkóczkit

Úgy tűnik azonban, idén őszre véget ért a nagy önkormányzati összeborulás. Az első jel az volt, hogy Mirkóczki nem csatlakozott ahhoz a nyílt levélhez, amelyet Karácsony Gergely és másik kilenc polgármester küldött Vera Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének és Katarina Barleynek, az Európai Parlament alelnökének, amelyben az uniós források már fentebb említett 50-50 százalékos megosztását javasolták a kormány és az önkormányzatok között. Az egri városháza akkor az Egri Ügyek érdeklődésére azt állította, hogy a levél kapcsán meg sem keresték Mirkóczkit, így nem is tudott csatlakozni hozzá. Tehát nem az október 23-i mellőzés volt az első az egri polgármester szempontjából.

Karácsony válasza

Mindennek kapcsán kérdéseket küldtünk Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy megtudakoljuk, hogy mi áll a mellőzés hátterében.

„Főpolgármester úr kapcsolatban van és jó személyes viszonyt ápol Eger polgármesterével. Az önkormányzatiság védelmében, a gazdasági válságkezelésben partnernek tekinti polgármester urat, és Eger város lakóit. Eddig is, ezután is együttműködik polgármester úrral a közös cél érdekében: az uniós válságkezelő támogatásoknak a kiváltságos kevesek gazdagodása helyett a többség javára kell hasznosulniuk. Ennek garanciáját az jelenti, ha a támogatásnak legalább a felét az önkormányzatokon keresztül használja fel az ország. Ez a budapestiek, ez az egriek, és ez Magyarország legjobb esélye. A további együttműködésről főpolgármester úr egyeztetni fog polgármester úrral” – fogalmazott a Narancs.hu-nak adott válaszában a fővárosi önkormányzat.

Diplomatikus főpolgármesteri válasz

Diplomatikus főpolgármesteri válasz

Fotó: magyarnarancs.hu

Két okból lépett távolabb

Lapunk úgy értesült, Eger polgármestere két okból lépett távolabb a Karácsony Gergely főpolgármester és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester nevével is fémjelzett Szabad Városok Szövetségétől. Az egyik prózaibb és személyes. Mirkóczkit állítólag azzal vádolta meg Márki-Zay, hogy lepaktált a Fidesszel, valószínűleg erre vezethető vissza a meghívások, értesítések elmaradása is a közös deklarációkról, nyílt levelekről és akciókról.

A másik ok inkább elvi. Mirkóczki szerint a Szabad Városok túlságosan az országos politikára koncentrál, ami elveszi a polgármesterek idejét és energiáját a helyi ügyektől. A polgármester korábban azt is kijelentette, hogy Eger nem lesz “ellenzéki erőd”, mert a városvezetés feladata nem a kormány megdöntése, hanem a város irányítása.

Márki-Zay tagadja

„Nem hiszem, hogy én valaha ilyet mondtam volna” – a reagált a Narancs.hu érdeklődésére Márki-Zay Péter polgármester, akit a Mirkóczkira tett megjegyzéséről kérdeztünk. A hódmezővásárhelyi városvezető sajnálattal látta, hogy az egri polgármester nem csatlakozott a Szabad Városok kezdeményezéseihez, de nem ismeri az okát és állítása szerint személyes jó viszonyt ápol Mirkóczkival.

„Nem tudom miért nem aktív az ellenzéki városvezetők együttműködésében, szomorúan látom ezt, nem örülök neki. Jobban szeretném, ha ő is aktivizálná magát. Sajnos minden ilyen esetben felmerül, hogy a Fidesz zsarolja az adott városvezetőt” – mondta Márki-Zay.

Márki-Zay: a Fidesz zsarolhatja a polgármestereket

Márki-Zay: a Fidesz zsarolhatja a polgármestereket

Fotó: magyarnarancs.hu

Az alföldi város polgármestere két okot tud elképzelni Eger első emberének hozzáállására. „Az egyik, hogy sajnos tudunk olyan városvezetőről, aki ezt el is mondta nekünk, hogy világosan megüzente számára a Fidesz: vagy tönkre teszik, csődbe viszik a városát és minden fejlesztést elvesznek tőle, vagy pedig a polgármester nem támadhatja a Fideszt” – mondta Márki-Zay, aki kérdésünkre hozzátette: nem kérdezte meg Mirkóczkit, kapott-e ilyen fenyegetést.

Hódmezővásárhely vezetője szerint a másik ok az lehet, hogy az adott településen „nem túl harmonikus” az ellenzéki pártok együttműködése egymással, illetve a polgármesterrel.  A konfliktusok oka lehet a pártok erőfitogtatása, vagy éppen az, hogy saját embereiket akarják pozíciókba juttatni, emiatt a városvezetők nem csatlakoznak a közös ellenzéki kezdeményezésekhez. Márki-Zay itt utalt arra, hogy Mirkóczki megválasztása óta kilépett a Jobbikból, továbbá konfliktusba került MSZP-s alpolgármesterével, a vele távolabbi rokonságban lévő Mirkóczki Zitával, akit le is váltott. (Az Egri Ügyeknek adott interjújában Mirkóczki Zita azt mondta, rendezte konfliktusát a polgármesterrel.)

Belső konfliktus Egerben

Cikkünk írása idején újabb, minden eddiginél súlyosabb konfliktus rázta meg az Egert vezető ellenzéki tömböt. Kilépett az Egységben a Városért Egyesület frakciójából két képviselő, a független Komlósi Csaba és a momentumos Keresztes Zoltán. Komlósi kilépése egyik érveként éppen Mirkóczki különutas politizálását jelölte meg - így Karácsony népszavazási kezdeményezése kapcsán -, a polgármester (szerinte) autokrata vezetési stílusa, nem egyeztetett döntései mellett.  „(…) az alpolgármesterek cseréje, az új cégvezetők kinevezése vagy a rendkívüli jogrend utolsó napján kiadott szmsz-módosítás, de nemrégiben is a tévéből tudtam meg, hogy mit gondol „Eger” a Szabad Városok helyi népszavazási kezdeményezéséről és még sorolhatnám írta” – az Egri Ügyeknek eljuttatott közleményében Komlósi Csaba.

A Momentum egri politikusa azonban a leváltott fideszes városvezetés elszámoltatásának hiányát is megjelölte távozása okaként: „a polgármester utasítására megszüntették a korábbi fideszes városvezetés gyanús ügyeit vizsgáló bizottságot, mielőtt az érdemi eredményeket tudott volna felmutatni. A szavazóink a jogos elszámoltatást várják tőlünk, ennek fényében is értelmezhetetlen ez a döntés egy magát függetlennek mondó polgármestertől” – írta közleményében Keresztes Zoltán. A két képviselő bejelentése után kiszivárgott egy polgármesteri levél, amelyet az ellenzéki pártoknak küldött. Ebben Mirkóczki azt írta: a vizsgálóbizottság az ő ötlete volt, ezt a frakció többsége már az elejétől nem támogatta, később pedig a frakció közös döntésével szüntették meg.

A képviselők döntésével egyébként megszűnt az Egységben a Városért közgyűlési többsége, de a Fidesz egyelőre nem került fölénybe.

Sok mindenben nem értünk egyet, de…

Márki-Zay Péter arra a felvetésünkre, hogy Eger polgármestere szerint a Szabad Városok talán túlságosan az országos politikára koncentrálnak, a hódmezővásárhelyi városvezető kijelentette: „A módszerekben, a kommunikációban és sok minden másban nem értünk egyet, de ha ez a kezdeményezés eléri, hogy az európai uniós fejlesztési forrásokból többet kapjon közvetlenül Hódmezővásárhely, akkor ezt a kezdeményezést egyáltalán nem érzem ellentétesnek a polgármesteri feladatkörömmel”.

Annak kapcsán, hogy az egri polgármester Karácsony népszavazási kezdeményezéséhez sem csatlakozott, Márki-Zay elmondta, „akár ebben is igaza lehet” Mirkóczkinak, ő pedig személy szerint minden olyan kezdeményezéshez csatlakozni fog a jövőben is, ami Hódmezővásárhelynek többletforrásokat hozhat.

Lesz-e vízilabdaközpont és új stadion?

Eger azonban egyelőre nem panaszkodhat, ami az uniós források megszerzését illeti. Nemrég tartott ugyanis évértékelő beszédet Mirkóczki Ádám, megválasztásának egyéves évfordulóján, ahol bejelentette: megegyezett a kormányzattal, így egyes uniós beruházások (TOP-os pályázatok) forráshiányát sikerült megoldani, sőt, a korábban beadott vesztes pályázatok közül többet mégis meg tudnak valósítani.

Így például a Csíky Sándor utca és Maczky Valér utca csapadékelvezetését, vagy éppen a Lenkey-ház felújítását. Két kérdőjel van még: az Orbán-kormány még nem adta áldását a tervezett úszó- és vízilabdaközpont, valamint Eger új futballstadionjának felépítésére. Utóbbira Orbán Viktor prioritásainak ismeretében nyilván jóval nagyobb esély van.

(Címlapfotónk: Az ellenzéki megyei jogú városok találkozóján ekkor még ott volt Márki-Zay Péter és Mirkóczki Ádám is.)

Figyelmébe ajánljuk