Tóth Bertalan nem indul az MSZP társelnöki tisztségéért

  • narancs.hu
  • 2022. április 24.

Belpol

A frakcióvezetői tisztséget megtartaná. 

Facebook-oldalán jelentette be Tóth Bertalan, hogy nem indul az MSZP társelnöki posztjáért a következő tisztújításon.

Tóth az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője, 2018-tól elnöke volt, 2020-tól társelnöke Kunhalmi Ágnessel együtt. 

A politikus a párt szombati választmányi ülésén már bejelentett döntését most nyilvánosságra hozva a Hírklikk oldalán arról ír, hogy „az országgyűlési képviselőcsoport vezetőjeként, a csapat tagjaként” segíteni fogja a közös munkát.

Az országgyűlési választás eredményét értékelve Tóth Bertalan emlékeztetett, 2018-ban az MSZP eldöntötte, milyen stratégia alapján törekszik a kormányváltásra, és a párt jó néhány javaslata bekerült az egyesült ellenzék programjába, így pélául az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, a családi pótlék növelése, a pedagógusok, egészségügyi szakdolgozók, rendőrök és szociális munkások fizetésének emelése, a bérlakásépítés, a Kádár-kockák szigetelése.

Tóth szerint nem az MSZP-n múlt, hogy viszonylag későn, március elejére született meg a közös ellenzéki program.

„Tudtuk, hogy a választáson a pálya lejteni fog, és nem nekünk fog lejteni. A közpénzből fenntartott, hatalmi propagandagépezettel, a 12 év alatt kiépített fideszes gazdasági hátországgal szemben vívott küzdelem nem egyenlő feltételek szerint zajlott. Az egységes ellenzék – és azon belül különösen a Magyar Szocialista Párt – tagjaiként bármennyit is dolgoztunk, nem tudtunk versenyezni a kormánypárt rendelkezésére álló erőforrásokkal, miközben az ország jobban el van adósodva, mint 2010-ben, amikor a Fidesz átvette az irányítást. Az orosz–ukrán háború, a választás előtti osztogatás, valamint a hatpárti együttműködésből kiszűrődő belső ellentétek a választók jelentős részének korábbi álláspontját az utolsó másfél hónapban meghatározó módon befolyásolták, és sajnos, nem a kormányváltás irányába” – írta Tóth Bertalan.

Emlékeztetett, hogy az MSZP jelöltjeként 2018-ban egyéni mandátumot szerzett,  most közös jelöltként indított szocialista képviselők többsége megőrizte a választók bizalmát, mandátumot szerzett Kunhalmi Ágnes, Hiller István, Hiszékeny Dezső, Szabó Sándor, Vajda Zoltán.

Tóth Bertalan az eredmények értékelését meghagyja az elemzőknek, politológusoknak. Szerinte ezzel együtt az ellenzéki pártoknak együtt és külön-külön is értékelniük kell a vereség okait. „Az MSZP oldaláról nézve – szerintem – az összefogás gondolata és az előválasztás sikeres volt. Ezért azt gondolom, hogy nekünk a jövőben is arra kell törekednünk, hogy a demokrata pártokat egységbe kovácsoljuk. Ehhez kell megtalálnunk a megfelelő eszközöket, módszereket és szereplőket” – húzta alá az MSZP búcsúzó társelnöke.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk