Beleegyeztek az örökösök, hogy Göncz Árpád nevét tér viselje

  • narancs.hu
  • 2022. április 24.

Belpol

Szombathely közgyűlése csütörtökön dönt a közterület elnevezéséről.

Göncz Árpád örököseivel együtt a Göncz Árpád Alapítvány is jóváhagyta, hogy Szombathelyen közterület viselje a rendszerváltás utáni első köztársasági elnök nevét – írja a Nyugat.hu, a városi önkormányzat közgyűlésének csütörtöki ülésére szánt előterjesztése alapján. 

A városháza mögött, a Rákóczi Ferenc utca elején, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum Savariense előtt lévő térre gondoltak a kezdeményezők, mert annak a közterületnek még nincs neve.

A közelben található a zeneiskola, a képtár és a Bartók Terem. Tervezik, hogy később a Rákóczi utca egy szakaszát lezárják a gépjárműforgalom elől.

Amikor az elnevezés szóba került februárban, kiderült, a közgyűlés Fidesz-frakciója nem támogatja az elnevezést. 

 

A kormánypártiak szerint Göncz Árpád tevékenységének korrekt megítéléséhez még nincs meg a történelmi távlat, és túl sokszor kritizálta erősen a kormányt. Az érintett körzet képviselője, Sátory Károly azt mondta, hogy a közelben lakók közül sokan nem örülnének az elnevezésnek, tehát először meg kellene kérdezni erről a helyieket, és csak akkor dönteni, ha száz százalékban jóváhagyják az emberek az ötletet. Egy másik képviselő az ott élők 80 százalékos egyetértése mellett tartotta volna elfogadhatónak az elnevezést.

A Nyugat.hu emlékeztet, hogy a szóban forgó területen nincsenek magánlakások, így a terület átnevezése senkit nem érintene hátrányosan, csak a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum címe változna meg. 

a Nyugat.hu megszavaztatja az olvasóit arról, hogy viselje-e tér az egykori köztársasági elnök nevét. Vasárnap délután fél négykor az elnevezés támogatói majdnem kétharmados többségben voltak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk