Ujhelyi István: "El kell fogadnunk, hogy az MSZP brandje avíttá vált"

  • narancs.hu
  • 2022. április 24.

Belpol

A politikus szerint a pártnak teljesen meg kell újulnia. Új nevet is javasolt az MSZP helyett.

"Magunkon kell kezdeni a változást és a változtatást ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a változást akarók tömegeihez, hogy sikeresebben és hitelesebben tudjuk képviselni saját választóinkat" - írja Ujhelyi István a Facebook-oldalán. A szocialista politikus az "Esély - javaslat az MSZP újjászületésére" címmel osztott meg egy hosszabb írást vasárnap délelőtt.

Mint írja, fiatal kamaszként lépett be az MSZP-be,  és ma is élete egyik legfontosabb közösségének tartja a pártot. De vannak pillanatok az életben, amikor meg kell állni és őszintén számot vetni.

"A negyedik kétharmados Fidesz-győzelem egyértelművé tette mindannyiunk számára, hogy nem jobban és erősebben kell küzdenünk az igazunkért, hanem egészen másképp. A „cölöpöket” meghagyva, de az alapokig vissza kell bontani az építményt. Az MSZP szombati választmányi ülésén egy konkrét javaslatot tártam párttársaim elé, amely álláspontom szerint megfelelő kiindulópont, kezdeti kapaszkodó lehet a közösségünk újjászületéséhez" - folytatja a politikus és hozzáteszi, teljes átalakításra van szükség.

El kell fogadnunk, hogy az MSZP brandje avíttá vált, megkopott, az elmúlt évtizedek alatt elhasználódott. (...) Ki kell tudni mondani, hogy elhervadt a szegfű, ami ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a kaspóval együtt kell kidobni: inkább új földet kell hozni, friss vízzel megöntözni és egy új virágot elültetni.

Ujhelyi azt javasolta, hogy az MSZP a jövőben alakuljon át "egy olyan szociáldemokrata közösséggé, amely már új nevében is hordozza az értékválasztást és mindazt, amit a választóin keresztül Magyarországnak biztosítani akar: esélyt. Legyen az új közösségünk neve „Esély”, amely kis, hálózatba kapcsolódó helyi közösségein keresztül nemcsak viszi, de hozza is az üzeneteket és a politikai elvárásokat."

A politikus olyan aktív közösségként látja a pártja jövőjét, amely konkrét ügyek és kézzel fogható vállalások mentén képviseli a választóit: "így például a négynapos munkahét bevezetéséről szóló vita felvállalásával, a rákos megbetegedések felismerése és gyorsabb, hatékonyabb kezelése érdekében követelt nemzeti stratégia kidolgozásával, vagy épp az Unió támogatásain keresztül az energetikai beruházásokkal véghezvihető „örökös rezsicsökkentés” követelésével."

Nincs mire várni, nincs kire várni, most jött el a pillanat a fordulatra.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.