További eddig érintetlen területeket építhetnek be a Balatonnál

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 21.

Belpol

Zánkán és Csopakon.

Balatonszemes után Csopakon és Zánkán is zöld utat adhat a „Balaton-törvény” a beépítéseknek. Csopakon a Kerekdi-öböl környékén valósulhat meg egy turisztikai célú beruházás, amíg Zánkán a egy zöldövezetet alakítana lakóövezetté az önkormányzat – írja a 24.hu.

Zánkán egy júniusi önkormányzati előterjesztés szerint az új törvény a korábbi szabályozással ellentétben lehetőséget biztosít a zöldterületi övezetbe sorolt területeket lakóövezetté való átminősítéséhez anélkül, hogy azok helyett máshol kellene zöldterületeken kijelölni.

Filep Miklós polgrármester a Völgyzugoly Műhely Kft.-t bízta meg ezzel a feladatattal, továbbá arról döntött, hogy kiemelt területté nyilvánítja az érintett övezetet. A portál szerint azonban a Veszprém Megyei Kormányhivatal szerint Filep határozata törvénysértő, mert nem jelölte ki a döntés alapját szolgáló beruházást, mint a fejlesztés célját – ez valószínűleg csak átmeneti fennakadást jelent.

Csopakon a Kerekdi-öböl természetvédelmi terület közvetlen környezetében valósulna meg egy beruházás. Ambrus Vilmos polgármester szerint a Völgyzugoly Műhely Kft. készített egy hatástanulmányt, ami alapján a képviselő-testület támogatta a rekreációs turisztikai terület kijelölését, ami legfeljebb 10 százalékos beépítést tesz lehetővé.

Neked ajánljuk