Trócsányi jelölésével kapcsolatban sok még a kérdés, amelyeket meghallgatása során mindenképp tisztázni kell

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 14.

Belpol

A magyar biztosjelölt akár kellemetlen kérdésekre is számíthat, már csak azért is, mert politikai szerepét nem mindig különítette el gazdasági érdekeitől.

Elég sokan fogalmaztak már meg kritikát az Európai Bizottság új elnökével szemben, amiért a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős portfóliót ajánlotta fel Trócsányi Lászlónak. Ursula von der Leyen választását több európai parlamenti képviselőcsoport is bírálta, mert szerintük a magyar jelölt egykori miniszterként „asszisztált Orbán Viktor igazságügyi reformjához, és ezzel együtt a jogállamiság lebontásához”.

Megvan milyen pozícióra jelölte Trócsányi Lászlót az Európai Bizottság elnöke

Ezért a területért korábban az osztrák Johannes Hahn felelt.

Ugyanakkor a Spiegel információi szerint meghallgatásán Trócsányi akár még kellemetlen kérdésekre is számíthat, mert politikai szerepét nem mindig különítette el gazdasági érdekeitől – írja a hvg.hu.

A lap emlékeztet arra, hogy Trócsányi ügyvédi irodája több kormányzati szerződést is megnyert. A Nagy és Trócsányi iroda volt például az Uber Hungary kézbesítési megbízottja, de több bankot is képviselt.

A magyar biztosjelölt a Spiegelnek ugyanakkor azt mondta, hogy már korábban visszavonult az ügyvédi irodától, és pénzügyileg sincs ahhoz köze.

„Nehéz elképzelnem, hogy Ursula von der Leyen némely biztosjelölttel valóban együtt akarna dolgozni. Így előre borítékolhatóak a botrányok” – mondta a lapnak Daniel Freund, a Zöldek politikusa.

A Spiegelnek még Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is arról beszélt, hogy a lengyel, a magyar és a román biztosjelöltekkel kapcsolatban sok még a kérdés, amelyeket a meghallgatásaikon mindenképpen tisztázni kell.

Figyelmébe ajánljuk