Tüttő Kata: Az egyik cél, hogy kevesebb szemetet termeljünk

  • narancs.hu
  • 2021. január 23.

Belpol

A 3000 fővárosi kuka leszerelése mögött nem csak gazdasági okok állnak. A kerületek egy része megtartja az általuk üzemeltetett szemeteseket, de akár újakat is kihelyezhetnek.

Január elején jelentette be a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt., (FKF) hogy a kormányzati elvonások miatt idén 1,9 milliárddal kevesebb pénz jut köztisztasági feladatok elvégzésére, ezért az FKF 3000 köztéri kuka leszerelését hajtja végre január végéig. Az intézkedéstől több mint 120 millió forintos megtakarítást remél a cég.

A köztéri kukák eltávolítása minden kerületet érint, bár eltérő módon. Az FKF több sajtóorgánumnak elküldött tájékoztatása szerint a leszerelni tervezett kukák kiválasztásánál figyelembe vették többek között azt, hogy jelenleg nem üzemelnek az éttermek, bárok és nincsenek turisták sem, továbbá esti kijárási korlátozás van érvényben,

tehát eleve kevesebb ember tartózkodik a közterületeken.

Mint írták, „a közterületi tartályok számának csökkentése a közösségi közlekedés megállóit jellemzően nem, a jelentősebb napi átmenő gyalogos forgalmú közterületeket pedig csak kevésbé érinti”. Amennyiben azonban indokolttá válik az esetlegesen megnövekedett terhelés miatt egy-egy helyszínre kukákat visszaszerelni, akkor ezt megteszik. (A közterület-fenntartó céget több kérdéssel is megkereste lapunk, de ezekre nem kaptunk választ.)

Fontos megjegyezni, hogy Budapest közterein nemcsak fővárosi fenntartású kukák vannak, hanem a kerületek maguk is rendelkeznek utcai szemetesekkel. Józsefvárosban például nagyságrendileg 1368 utcai szemetes van, ebből 518 az FKF-é, amit a cég kezel, 850 a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. tulajdonában és kezelésében van. Az FKF 518 kukából szerelne le 204-et, a kerület pedig tárgyalást kezdeményezett a fővárosi céggel azzal kapcsolatban, hogy pontosan honnan kerüljenek le a szemetesek. „A vészesen szűkülő forrásaink ellenére mindent megteszünk annak érdekében, hogy az utcai szemetesek (várható) 15 százalékos csökkenése ne okozzon köztisztaság romlást Józsefvárosban. A múlt év végén egy új takarítógépet is beszereztünk ennek érdekében” – mondta megkeresésünkre Békési Zsuzsa, a VIII. kerületi önkormányzat sajtófőnöke.

Józsefvároshoz hasonlóan a II. kerület is egyeztetéseket kezdeményezett a kukák leszereléséről. Őrsi Gergely polgármester lapunknak úgy nyilatkozott, kompromisszumra törekednek az FKF-fel, továbbá a kerület is végez felmérést a leginkább kihasználatlan szemetesekkel kapcsolatban. Ugyanakkor a kerületvezetés a továbbiakban is nagy figyelmet kíván fordítani a köztisztaságra;

ha indokolt, saját maguk helyeznek ki kukákat azután, hogy az FKF munkatársai leszerelték azokat.

Mivel a kerületben számos kirándulóhely található, az önkormányzat külön figyelmet szentel arra, hogy e területeken mindenképpen legyen elegendő szemetes.

Hova dobják?

„Köztudott, hogy mennyire nehéz anyagi helyzetben van a főváros. Jelenleg minden bevételünket a város működőképességére fordítjuk. Természetesen nem azért szerelik le a kukákat, hogy szemetesebb legyen a város. A gazdasági megfontolások mellett célunk, hogy csökkentsük a hulladéklerakóba és hulladékégetőbe került, válogatlan szemét mértékét” – mondta a Narancs.hu-nak Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. A Pilisi Parkerdő gyakorlatát megemlítve arról is beszélt, hogy

monitorozni fogják, a kevesebb kihelyezett kuka valóban kevesebb, utcán eldobott, válogatlan hulladék keletkezésével jár-e.

Az állami erdőgazdaság ugyanis lakossági javaslatra még 2019-ben szerelt le saját fenntartású erdei kukákat olyan kirándulóhelyeken, ahová a szemetesek megléte miatt háztartási hulladékot hordtak a környékről. Tüttő reményei szerint az embereket a kukák hiánya arra ösztönözheti, hogy a náluk lévő hulladékot inkább otthon – és lehetőség szerint szelektíven – dobják ki.

 
Fotó: narancs.hu

A főpolgármester-helyettes továbbá azt tartaná előnyösnek, ha Magyarország átállna a körforgásos gazdasági szemléletre. Ennek lényeges eleme, hogy a hulladékgazdálkodás kérdésében nagy felelősséget vállalnak maguk a kibocsátók. „Ösztönözni kell a gyorséttermeket például, hogy lebomló vagy visszaváltható csomagolással dolgozzanak” – mondja Tüttő. Azt az FKF közleménye is tartalmazza, hogy a jövőben az éttermek, büfék előtt lévő kukákért maguk a vállalkozások lesznek kötelesek fizetni. „A fenntartható hulladékgazdálkodás egyik, törvényben megjelenő alapelve az a számos nagyvárosban is elterjedt gyakorlat, hogy a hulladékszállítás és -kezelés költsége a hulladékot termelő felet terheli („a szennyező fizet” elve). Ennek a szempontnak igyekszik érvényt szerezni az FKF azzal, hogy együttműködést szorgalmaz a jelentős mennyiségű hulladékot generáló gazdálkodó szervezetekkel (pl. gyorséttermek, élelmiszerüzletek, vendéglátóhelyek), hiszen az üzletek és éttermek környékén hulladékgyűjtők elhelyezése, valamint a hulladék elszállítása az üzletek feladata, nem pedig az önkormányzaté”. Lapunk kereste az egyik jelentős gyorsétteremláncot ez ügyben, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Hogy a jövőben mennyire lesznek szemetesebbek a fővárosi utcák a kukacsökkentés miatt, még nem tudni, de a városvezetés és az FKF is azt ígéri, figyelni fogják a terhelést, és ahova szükséges, tesznek kukát. A köztisztaság továbbá az egyes kerületek anyagi lehetőségeitől is függ. Kérdés, hogy az egyre szűkülő források mellett, mennyire lesznek képesek tisztán tartani a köztereket.

Figyelmébe ajánljuk