Kijátszották a törvényt – Új eljárásban, egyszerű többséggel átment a Fidesz plakáttörvénye

  • narancs.hu
  • 2017.06.23 14:15

Belpol

Kreatív jogalkotás sokadszorra.

Egyszerű többséggel, új eljárásban, 123 kormánypárti igen szavazattal, 68 ellenzéki képviselő ellenszavazata mellett fogadta el az Országgyűlés a plakáttörvényt.

A Fidesz péntek reggel elintézte, hogy a politikai reklámok kihelyezésének szigorítását célzó törvényjavaslatot kétharmad nélkül is átvihessék a parlamenten. Ehhez a törvényalkotási bizottság egy ezt lehetővé tevő változást fogadott el sebtiben, a javaslat parlamenti vitáját megelőzően.

És még Orbán Viktort se kellett hazarendelni Brüsszelből.

Az előterjesztésnek így megváltozott a címe is, a településkép védelméről szóló törvény módosításaként szerepelt, az államfő által megfontolásra visszaküldött jogszabályi változás ugyanis Áder észrevételei szerint csak ezt a törvényt módosítja.

A településkép védelméről szóló jogszabály egészül ki a közpénzekkel való felelős gazdálkodásra kötelezett szervezetekre vonatkozó különös szabályokkal. A változtatás kötelező listaáras plakáthelybeszerzést ír elő mindazoknak, akik közvetlenül vagy közvetetten költségvetési támogatásban részesülnek. Részletesebben azon szervekre vonatkozik a szabályozás, amelyeket nevesít a költségvetés, a büdzséből támogatásban részesülnek, valamint azon szervezetekre is, amelyek költségvetésből támogatott jogi személyektől kapnak forrást, utóbbiakra azonban csak akkor, ha teljes bevételük legalább fele származik a költségvetésből támogatott szervezettől. A listaártól csupán az uniós nyílt eljárás szerint lefolytatott beszerzéssel, illetve a közbeszerzési törvény szerinti központi beszerző szerv által lefolytatott beszerzési eljárás során lehet eltérni. A plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek haladéktalanul el kell küldeni az érintett hatóságnak, amely azt a honlapján közzéteszi. Ha a szerződésátadás nem teljesül, akkor a hatóság két napon belül eltávolítja a plakátokat. Mindez a járműveken elhelyezett hirdetésekre is érvényes lesz. A jogellenesen elhelyezett plakátokért 150 ezer forintos bírság szabható ki. A korábban megkötött szerződések szerint július 15-ig helyezhetők ki plakátok. A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Az Országgyűlés a múlt kedden szavazott az „átlátható kampánytevékenység érdekében” javasolt kormánypárti törvénymódosításról, vagyis a plakáttörvényről, azonban annak sarkalatos rendelkezéseihez – például hogy megtiltották volna a politikai plakátok kihelyezését a választási kampányidőszakon kívül – nem volt meg a minősített többség. A törvényalkotási bizottság új eljárást célzó ötletéig úgy tűnt, minimum Orbán Viktor, de inkább egy kétharmadot érő paktum kell a plakáttörvény elfogadásához. A Fidesz aztán „kreatívan” megoldotta a problémát; kérdés, hogy az eredetileg kétharmados szabály feles törvénybe csempészése kiállja-e az alkotmányossági – már ha egyáltalán lesz ilyen – próbát. És ha lesz, akkor abban valóban alkotmányossági szempontok lesznek-e a meghatározók.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.