Újabb négy ütemmel folytatná a Soroksári úti lakónegyed építését Orbánék török barátja

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 6.

Belpol

Az engedélyezési dokumentumok szerint a projekt szinte semmilyen hatással nem lesz a környezetre.

Újabb négy ütemmel folytatná a Soroksári úton, a MÜPA szomszédságában 2019-ben megkezdett City Pearl lakónegyed építését az Orbán családhoz több szálon is kötődő török üzletember, Adnan Polat – írja a Népszava.

Az APD Real Estate Kft. nevű projektcég júliusban nyújtotta be az egykori Közvágóhíd 4,6 hektáros területén 6 ütemben megvalósuló új negyed 3., 4., 5., és 6. ütemére vonatkozó előzetes környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedély kiadását célzó kérelmét a Pest Vármegye Kormányhivatalához. A lap emlékeztetett,

az első két ütemre minden előzetes vizsgálat nélkül megkapták az engedélyt, mondván, semmiféle hatással nem lesz a környezetére.

A Vágóhíd utca, Soroksári út, Máriássy utca és a Vaskapu utca határolta területen újonnan felépülő öt, egyenként 12-13 szintes lakótoronyban összesen 1098 lakást alakítanak ki, míg az épületek földszintjén és az első emeletén összesen 8350 négyzetméteren nyitnak éttermek és üzletek, de lesznek irodák és egy két szintes, 1200 négyzetméteres fitneszkomplexum is, az épületek alá pedig egy kétszintes mélygarázst terveznek, amelynek végső kapacitása 1747 autó. A negyed középpontjában a régi épületek közül egyedül a víztorony marad meg, a régi vágóhíd épületeinek homlokzati falait az új épületekhez „illesztve”, az eredeti kialakításukat idézve, az „eredeti anyagok felhasználásával” építik vissza. Az augusztus 3-án beadott hatásvizsgálati kérelem szerint az újonnan induló négy ütemben 15 százalékos lesz a zöldfelületi arány – az első két ütemben zöldfelület a létesítmény alig 8,5 százalékán található.

A soron következő 3. ütem építése – a sikeres engedélyeztetés után – jövő tavasszal kezdődne meg, míg a következők 2027-ben, 2030-ben és 2031-ben indulnának. A projekt egésze 2034 februárjára fejeződne be. A kivitelezés idején nagyjából napi 84 teherautó extraforgalmával kell számolni, az engedélyben szereplő számítás szerint a létesítmény által generált autóforgalom pedig napi csaknem 5000 autó. Az engedélyezési dokumentum szerint azonban mindez semmilyen hatással nem lesz a környezetre.

(Címlapképünkön: A Soroksári úti lakónegyed építése 2022. december 7-én. Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk