„A fák, a kerítésoszlop enyhén ráz alatta” – évek óta nyugtalanítja a lakosokat egy távvezeték Dunakeszin

Belpol

Dunakeszin egy városon áthúzódó távvezeték a helyi lakosok szerint túl közel van hozzájuk, félnek annak hatásaitól. Jobban örülnének, ha a föld alá temetnék, de a szolgáltató és az önkormányzat szerint a létesítménynek semmilyen káros hatása nincs az egészségre. 

Pár hete számoltunk be róla, hogy Dunakeszin (és Zebegényben) ideiglenesen le kellett zárni a strandot, mert a vízminőség nem volt megfelelő. A lakosság egy része rögtön arra asszociált, hogy a szennyezés a gödi Samsung SDI akkumulátorgyárral hozható kapcsolatba. Azonban a jelek abba az irányba mutatnak, hogy a kétségtelen környezeti terheléssel járó vállalat tevékenységének ezúttal nem volt köze a kialakult helyzethez. A tilalmat egyébként is pár napon belül feloldották. 

Cikkünk megjelenése után érkezett egy jelzés a lapunkhoz, hogy nem csak a strand ügye borzolja a kedélyeket Budapest elővárosában. Ugyanis a város több utcáján áthalad egy nagyfeszültségű távvezeték, amely több lakost nyugtalanít már évek óta. 

A fák enyhén ráznak

„Budapestet Göddel köti össze, a Dunával párhuzamosan halad, összesen tíz oszlop tartja a Katona-dombtól egészen a 2-es úti MOL benzinkútig, másfél kilométer hosszan. Egy ilyen építmény meglehetősen idegen a felkapott Duna strandon és sokan bizonytalanok, hogy ez vajon veszélyes-e (mint egy akkugyár)” – írta lapunknak olvasónk, egy dunakeszi lakos.

Mint írta, húsz évvel ezelőtt az önkormányzat felvette a településrendezési tervbe a távvezeték megszüntetését, azaz a föld alá temetését, földkábellel való kiváltását. A választások alkalmával ez azóta is gyakran előkerül, de a téma aztán mindig elhal.

A távvezeték így néz ki a Katonadomb környékén: 

„Mindenki nagyon szeretne megszabadulni a lakóövezet felett futó vezetéktől, de ez állítólag 40 éve nem sikerül. Sokan állítják, hogy nincs is benne áram, mások azt mondják, hogy zizegő hangot hallanak párás időben. Van, aki egészségkárosodástól fél, és van, akinek nem működik a kapucsengője.

Én a közelben lakom, és tudom, hogy ha megérintek egy fát vagy kerítésoszlopot alatta, akkor az általában enyhén »ráz«”

– írta olvasónk, aki szerint az ilyen vezetékeket szinte mindenhol a föld alá süllyesztették lakott területeken, nem sok maradt az országban a házaktól csak tíz méterre futó vezeték. „Izgalomban tartja a helyben lakókat, de úgy látom, hogy a Dunakeszire költözőket is, mert mindig megkérdezik, hogy van-e ott távvezeték”.

A történet egyébként nem újkeletű, helyi kezdeményezésre indult egy Facebook-csoport még 2019-ben „Dunakeszi nagyfeszültségű távvezeték eltemetése” néven, illetve egy beszámoló is készült. A csoportban megtalálható egy térkép is, amely szemlélteti, hogy hol húzódik a távvezeték a városban. 

E.ON: Ha ráznak a fák, vizsgálja meg szakember

„A kérdésében szereplő 132 kV-os távvezeték valóban az E.ON Hungária Csoporthoz tartozik. A vállalatcsoport számára kiemelten fontos, hogy ügyfelei számára biztosítsa a stabil energiaellátást, így folyamatosan karban tartja és fejleszti áramhálózatát” – írta megkeresésünkre az E.ON Hungária Zrt. sajtóosztálya. „Az E.ON az említett 132 kV-os távvezeték üzemeltetése során is minden szabványi és jogszabályi kötelezettségnek eleget tesz, a vezeték állapotát rendszeresen ellenőrzi és rendszeres érintésvédelmi vizsgálatokat végez rajta” – tették hozzá.

A vállalat tájékoztatása szerint az érintett távvezeték közelében élők által leírt sercegő hang párás időben normális jelenség. A magas páratartalom hatására a szigetelők környékén részleges kisülés keletkezik, ez okozza a leírt hangot, de ez a jelenség ártalmatlan. A cég szerint általánosságban elmondható, hogy a távvezetékeknek semmilyen káros hatása nincs sem az egészségre, sem a közelükben működő elektromos eszközökre. 

„A felsorolt panaszokat – nem működő kapucsengő, enyhén rázó fák, illetve kerítésoszlopok – nem a távvezeték okozza.

Azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy ha ilyen jelenségeket tapasztalnak, akkor mindenképpen szakember bevonásával vizsgáltassák meg a lehetséges okokat.

A jogszabályok szerint az áramhálózat üzemeltetője felelős azért, hogy a mérőóráig garantálja ügyfelei számára a biztonságos energiaellátást. A mérőórán túl az ingatlantulajdonosok felelőssége a villamos rendszer karbantartása” – közölte a vállalat. 

Megkerestük az önkormányzatot is a távvezetékkel kapcsolatban: „Magyarországon az elektromos hálózat, így a nagyfeszültségű távvezetékek is, valamint az azokkal kapcsolatos mindennemű feladat a szolgáltató hálózati engedélyes kizárólagos hatásköre. »Zizegő hang« vagy bármilyen, a megszokottól eltérő tapasztalást is a szolgáltató felé szükséges jelenteni. Tudomásunk szerint a környéken élők, ingatlant vásárlók a vezetéket több alkalommal bemérették független szakértőkkel, akik semmilyen eltérést, egészségre káros értéket nem mutattak ki” – tájékoztatott az önkormányzat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk