Ujhelyi öt feladatot adott az ötödik Orbán-kormánynak

  • narancs.hu
  • 2022. május 15.

Belpol

Először meg kellene egyezni az Unióval a nekünk járó források ügyében.

 „Kétségtelen, hogy az elmúlt tizenkét évben lezajlott rendszerkiépítésnek vannak olyan eredményei, amelyek a nemzet valódi érdekét szolgálják, ezek azonban egyáltalán nincsenek egyensúlyban azzal a figyelemmel és erőforrással, amely a klientúraépítésre, a szűk elit feltőkésítésére és a mindezt elfedni szándékozó propagandára ment el” – értékeli a 2010 óta kormányzó Fidesz–KDNP időszakát Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő az új kormány hétfői hivatalba lépése alkalmából írt nyílt levelében.

A szocialista politikus Orbán Viktornak az illiberális államot meghirdető 2014-es tusványosi beszéde óta minden héten nyílt levelet ír a rendszer működéséről. Az ötödik Orbán-kormány számára öt fontos feladatot határoz meg, amit  „a baloldal értékeit követő szociáldemokrata politikusként” fontosnak tart.

 Szerinte az új kormánynak késlekedés nélkül kompromisszumra kell jutnia az Európai Unióval a Magyarországnak járó, de befagyasztott források ügyében. Közel 18 ezer milliárd forint sorsáról van szó, ez a pénz Ujhelyi szerint kizárólag az Orbán-kormány lépései miatt vált elérhetetlenné az ország számára. Magyarországnak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez, úgy, ahogyan a Fidesznek a legutóbbi írott választási programjában is szerepel.

Ujhelyi úgy látja, a koronavírus-járvány és a háború miatt erősödő gazdasági válság ellensúlyozására bevezetett hatósági árszabályozó intézkedések szükségesek voltak, de nem elégségesek, és nem is fenntarthatóak. Szerinte az új kormánynak be kellene vezetnie egyfajta élelmiszerjegyet, amely rászorultsági alapon az alapvető élelmiszerekhez való hozzájutást segíti az inflációs válság idejére.

 Az európai parlamenti képviselő meggyőződése, hogy ha már eddig elmulasztotta az ország, hogy eredményes energiahatékonysági programot hajtson végre, most az orosz energiafüggőség felszámolása érdekében rákényszerül. A rezsicsökkentés ugyan könnyített az emberek megélhetésén, terheit azonban az államnak kell viselnie, ezért muszáj korszerűsíteni az ingatlanokat, és ehhez lehet uniós forrást szerezni. 

Ujhelyi a rendvédelemben, az egészségügyben és az oktatásban dolgozók érdemi bérezését és munkakörülményeik javítását is sürgeti, és olyan reformot vár, amely megállítja az oktatási rendszer minőségének romlását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.