Ujhelyi öt feladatot adott az ötödik Orbán-kormánynak

  • narancs.hu
  • 2022. május 15.

Belpol

Először meg kellene egyezni az Unióval a nekünk járó források ügyében.

 „Kétségtelen, hogy az elmúlt tizenkét évben lezajlott rendszerkiépítésnek vannak olyan eredményei, amelyek a nemzet valódi érdekét szolgálják, ezek azonban egyáltalán nincsenek egyensúlyban azzal a figyelemmel és erőforrással, amely a klientúraépítésre, a szűk elit feltőkésítésére és a mindezt elfedni szándékozó propagandára ment el” – értékeli a 2010 óta kormányzó Fidesz–KDNP időszakát Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő az új kormány hétfői hivatalba lépése alkalmából írt nyílt levelében.

A szocialista politikus Orbán Viktornak az illiberális államot meghirdető 2014-es tusványosi beszéde óta minden héten nyílt levelet ír a rendszer működéséről. Az ötödik Orbán-kormány számára öt fontos feladatot határoz meg, amit  „a baloldal értékeit követő szociáldemokrata politikusként” fontosnak tart.

 Szerinte az új kormánynak késlekedés nélkül kompromisszumra kell jutnia az Európai Unióval a Magyarországnak járó, de befagyasztott források ügyében. Közel 18 ezer milliárd forint sorsáról van szó, ez a pénz Ujhelyi szerint kizárólag az Orbán-kormány lépései miatt vált elérhetetlenné az ország számára. Magyarországnak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez, úgy, ahogyan a Fidesznek a legutóbbi írott választási programjában is szerepel.

Ujhelyi úgy látja, a koronavírus-járvány és a háború miatt erősödő gazdasági válság ellensúlyozására bevezetett hatósági árszabályozó intézkedések szükségesek voltak, de nem elégségesek, és nem is fenntarthatóak. Szerinte az új kormánynak be kellene vezetnie egyfajta élelmiszerjegyet, amely rászorultsági alapon az alapvető élelmiszerekhez való hozzájutást segíti az inflációs válság idejére.

 Az európai parlamenti képviselő meggyőződése, hogy ha már eddig elmulasztotta az ország, hogy eredményes energiahatékonysági programot hajtson végre, most az orosz energiafüggőség felszámolása érdekében rákényszerül. A rezsicsökkentés ugyan könnyített az emberek megélhetésén, terheit azonban az államnak kell viselnie, ezért muszáj korszerűsíteni az ingatlanokat, és ehhez lehet uniós forrást szerezni. 

Ujhelyi a rendvédelemben, az egészségügyben és az oktatásban dolgozók érdemi bérezését és munkakörülményeik javítását is sürgeti, és olyan reformot vár, amely megállítja az oktatási rendszer minőségének romlását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.