Ujhelyi szerint a kormány megpróbál sunyizni

  • narancs.hu
  • 2022. november 13.

Belpol

Az Európai Bizottsággal kötött megállapodás teljesítéséről van szó, amelyen 3000 milliárd forint uniós forrás sorsa múlik.

November 19-ig teljesítenie kell a magyar kormánynak mindazt, amit megígért az Európai Bizottságnak a jogállamisági mechanizmus keretében, ezen múlik mintegy 3000 milliárd forintnyi, Magyarországnak járó uniós forrás sorsa.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint a Navracsics Tibor miniszter által irányított – „a korábbi kekeckedésektől merőben eltérő stílusú” - tárgyalások sikeresek voltak, a kormány új vállalásai segítettek abban, hogy a korábban elutasított nemzeti tervet most elfogadják. A baloldali politikus szerint azonban a magyar kormány „most is megpróbál sunyizni és az eredeti vállalásokhoz képest helyenként jelentősen módosította, felvizezte azokat a törvénymódosításokat, amelyeket nemrég fogadott, illetve fogad majd még el”.

Ujhelyi úgy véli, a magyar kormány abban bízik, hogy miután a nyilvánosság kizárásával egyeztet Brüsszellel, senki sem fogja észrevenni a módosításokat.

„Az Európai Bizottság vezetőitől szerzett információm szerint a testület tagjai és döntéshozói pontosan tisztában vannak azzal, hogy nem mindig az eredeti vállalásoknak megfelelő, egzakt tartalommal nyújtották be és fogadtatták el például a korrupció megfékezésével és az átláthatóság megteremtésével kapcsolatos intézkedéseket. Ez pedig megint olyan hazárdjáték, ami súlyos veszteségeket jelenthet minden magyar embernek”  – írja nyílt levelében a baloldali képviselő.

Ujhelyi emlékeztet, ha az év végéig aláírják a felek a szerződést, azzal el lehet kerülni tényleg, hogy a nekünk járó forrás végleg elvesszen. A pénz azonban azután érkezik, hogy a magyar kormány vállalásai érdemben teljesülnek. Ezt az Európai Bizottság fogja ellenőrizni, és ha úgy találja, hogy nem a megállapodás szerint jár el a magyar fél, a pénzcsapok zárva maradhatnak.

„Az Orbán-kormány eddig is lelkiismereti probléma nélkül hazudott szinte bármit a befagyott forrásokról: talán Varga Judit ásta magát ebben a legmélyebbre, aki képes volt nyilvános tájékoztatón azt hazudni, hogy azért tartják vissza az uniós pénzeket Brüsszelben, mert a Fidesz megakadályozta, hogy az óvodások átoperáltathassák magukat. Mindenki pontosan tudja, hogy a pénzek befagyasztása kizárólag a jogállamiság, azon belül is kimagasló mértékben az állami korrupció miatt szétfolyó pénzek védelmében történt; ezt egyértelműen alátámasztja a kormány által tett tizenhét vállalás is, amelyek szinte kizárólag erre vonatkoznak. Most azonban, hogy kiderült: a Brüsszel és az általunk sikerrel támasztott elvárások alól a kormány a szokásos hazárdjátékkal megpróbál kimozogni, még inkább elvárható, hogy a forrásokról zajló tárgyalások részleteibe a nyilvánosság a jelenleginél jóval bővebb belátást kapjon. A magyar embereknek joga van tudni, hogy az Európai Bizottság pontosan milyen elvárásokat közölt, milyen törvénymódosításokat kért, ehhez képest a kormány pontosan milyen vállalásokat tett és a benyújtott törvények ezzel milyen összhangban vannak” – érvel Ujhelyi. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?