Ujhelyi szerint Szijjártó "az elmúlt hosszú évek alapján ritka tehetséges és elképesztő korrekt"

  • narancs.hu
  • 2024. május 14.

Belpol

A leköszönő EP-képviselő egy interjúban azt is elmondta, mihez kezd a mandátumának lejárta után.  

A Blikknek adott interjút Ujhelyi István leköszönő volt MSZP-s, 2022-es kilépése óta független európai parlamenti képviselő, amelyben arról beszélt, hogy mik a tervei a jövőre nézve. 

Ujhelyi azt mondta, Brüsszelben és Magyarországon is jelen lesz a jövőben is, Magyarországon egyrészt tovább építi az általa alapított Esély közösséget, amely nem akar párttá alakulni, de mint fogalmazott, minden rendszer megbukik egyszer, és akkor kellenek olyan fiatalok, akiknek át tudja adni a tudást; emellett pedig "egyfajta szemtanúként" elemzőként, a közösségi médiában és elemző műsorokban kíván szerepelni.  

További külföldi karrierjéről azt mondta, a közlekedéspolitikával, turizmuspolitikával, egészségpolitikával kapcsolatban nagy nemzetközi tanácsadó cégektől kapott felkérést, tanácsadó lesz, illetve az ENSZ turisztikai világszervezetének nagykövete lesz az EU-s intézmények felé diplomata státuszban

Ezzel kapcsolatban azt mondta, Szijjártó Péter külügyminiszterék is tudnak róla, majd hozzátette, ha nem az EU-s és Európa-politikájáról, vagy a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel való személyes jó viszonyáról kell nyilatkozni, akkor Szijjártó szerinte "az elmúlt hosszú évek alapján ritka tehetséges és elképesztő korrekt".

Hozzátette, régről ismerik egymást, Szijjártó akkor Fidelitas-vezető volt, ő meg baloldali ifjúsági vezető, sok vitájuk volt, de közben megvolt a normális emberi viszony kettejük között, és most is jelezte a kormánynak, hogy csomó olyan dolog van, amelyben a nemzetközi kapcsolatrendszere Magyarországnak hasznos lehet, Szijjártó pedig ebben kiszámítható és korrekt partner, nem úgy, mint más kormánytagok

Ujhelyi ugyanis arról is beszélt, hogy ő lobbizott azért, hogy a Bocuse d'Or verseny 2022-ben Magyarországon legyen, de az ő részvételét a kormány letiltotta, és végül a Michelin-stáb tagjaként jelent meg a rendezvényen. Arról, hogy ki tiltotta le, azt mondta, "konkrétan Rogán emberei voltak, azt nem tudom, hogy eljutott-e Tóniig, vagy sem, de a turizmus vezérkara akkor Rogán Antalhoz volt bekötve, és ők jelezték, hogy az Ujhelyi nem lehet ott"

Azt is mondta, a múlt heti kínai látogatással kapcsolatban sem keresték meg, pedig olyan megállapodásokat is aláírtak, amelyekhez neki is köze volt, mert ő napi kapcsolatban van a kínai turizmussal foglalkozó hivatalokkal. Azt is mondta, szeretné meghaladni a szekértábor-logikát, mert miért ne lehetne valami jó attól, hogy az Orbán-kormánytól vagy az ellenzéktől jön, ezért ő hídépítő szerepet szeretne játszani.

Kínával kapcsolatban szerinte szűklátókörűség az ellenzéki álláspont, a stratégiai partnerség vele nem árt, hanem használ, Magyarországnak fontos a híd szerep, korábban az MSZP-kormányok idején pedig pont fordított volt a helyzet, a kormány építette a kapcsolatot Kínával, míg a Fidelitas tüntetett ellene.  

Ukrajnával kapcsolatban azt mondta, fegyver nékül nem tudja megvédeni magát, és nem lehet Ukrajnát magára hagyni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.