Ungváry Krisztián szerint Gulyás Gergely náci beszédet használt a Kormányinfón

  • narancs.hu
  • 2023. március 11.

Belpol

A miniszter magyarellenes bosszúnak tartja, ahogy az Európai Bizottság eljár Magyarországgal szemben az uniós pénzekről szóló vitában.

Lapunk is beszámolt arról, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón azt mondta, faji alapú, magyarellenes bosszúnak tartja az Európai Bizottság részéről, hogy felfüggesztették a magyar alapítványi tulajdonban lévő egyetemek részvételét az említett programokban.

A kijelentésre a hvg.hu újságírója vissza is kérdezett, miszerint "Orbán Viktor tusványosi fajelméletes beszéde után az ember füle már ki van hegyezve: jól értettem, hogy az előbb azt mondta, hogy faji alapú bosszú az Erasmus-Horizont programok vitája?" Mire Gulyás megismételte, hogy

valóban magyarellenes bosszúnak tartja azt, ahogyan az Európai Bizottság eljár Magyarországgal szemben az uniós pénzekről szóló vitában.

Majd ki is fejtette:

"Az természetesen igaz, hogy egy faj van, az a homo sapiens. És ezen belül vannak különböző népcsoportok, hogy ha úgy tetszik.

Ez egy, a magyar népcsoport (…), a magyar faj elleni döntés. De ha önt ez a szó zavarja, akkor annyiban, hogy ez egy magyarellenes bosszú, ami kifejezetten a magyarokat érinti."

Az RTL Híradója megkérdezte Ungváry Krisztián történészt, aki azt mondta, ezt a megközelítést a náci Németországban használták.

Az egyetlenegy kultúra vagy szubkultúra, amelyik abban az értelemben használja a faj kifejezést, hogy mondjuk magyar faj, német faj meg árja faj, az a náci közbeszéd. Tehát Gulyás Gergelynek sikerült alapvetően náci terminológiákkal kifejeznie azt, amit gondolt.

Ungváry szerint Gulyás alap kijelentésén túl még problémásabb a későbbi pontosítása, miszerint az Európai Bizottság a magyar népcsoporton áll bosszút, amit ő kulturális és nem biológiai értelemben használt. Ungváry úgy látja, Gulyás Gergely szerint azért elfogadhatatlanok az EU kritikái, mert azok magyar speciális tulajdonságokra vonatkoznak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk