Uniós küldöttség vizsgálódik Budapesten

  • narancs.hu
  • 2023. május 10.

Belpol

A Költségvetési és Ellenőrző Bizottság a kormány és a civil szféra képviselőivel is találkozik, a jogállamisági és a helyreállítási mechanizmus ügyeit vizsgálandó.

Jövő héten hétfőtől szerdáig Budapesten lesz az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottságának hattagú küldöttsége. A delegáció elnöke, Monika Hohlmeier (EPP, Németország) vezetésével az EU-s költségvetés védelmével és a jogállamisági feltételességi mechanizmussal kapcsolatos, folyamatban lévő ügyekről tájékozódik, írja a 444. A képviselők a helyreállítási és ellenállóképességi mechanizmus (RRF) magyarországi működtetésére kialakított folyamatokat és ellenőrzési mechanizmusokat is meg akarják vizsgálni – közölte a Költségvetési Ellenőrző Bizottság.

A tényfeltáró látogatások nagyon fontos részét képezik a Költségvetési Ellenőrző Bizottság munkájának. Magyarországi látogatásunk lehetőséget ad arra, hogy közelebbről megvizsgáljunk az uniós támogatási források védelmével kapcsolatos kérdéseket és közvetlenül a forrásokat kezelőknek tegyük fel kérdéseinket” - mondta Monika Hohlmeier

Az Európai Bizottságtól érkezett jelzések manipulált közbeszerzési eljárásokról és az EU-s támogatások odaítéléséhez fűződő korrupcióról szóltak. A delegáció találkozni kíván minden, az EU-s támogatások kezelésében részt vevő intézményi szereplővel, valamint újságírókkal, civil szerveztekkal és a civil társadalom képviselőivel, akiknek fontos szerepe van abban, hogy ráirányítsák a figyelmet a helyi folyamatokra. Az EP-képviselők találkoznak Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Bóka Jánossal, az Igazságügyi Minisztérium EU-ügyi államtitkárával, Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, Dencső Balázzsal, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság főigazgatójával, Vágujhelyi Ferenccel, a NAV elnökével és Bíró Ferenccel, az új Integritás Hatóság elnökével.

A delegáció tagjai: a delegációt vezető Monika Hohlmeier (EPP, Németország), Petri Sarvamaa (EPP, Finnország), Lara Wolters (S&D, Hollandia) és Daniel Freund (Zöldek/Európai Szabad Szövetség, Németország), míg megfigyelő tagokként Cseh Katalin (Renew) és Rónai Sándor (S&D) érkeznek. A képviselőket elkíséri az Európai Számvevőszék egy tagja, Annemie Turtleboom és az Európai Bizottság megfigyelői is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.