Felcsúton tényleg úgy érzik, rájuk már a törvények sem vonatkoznak – A Puskás Akadémia fityiszt mutatott a Kúria ítéletének

 • Magyar Krisztián
 • 2018.02.03 10:00

Belpol

A rendőrség vajon mit lép?

Hosszas huzavona után a Kúria is arra kötelezte a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, hogy adja ki az összes dokumentumot, amellyel igazolja, hogy mire költötték a klubhoz befolyó tao-pénzeket. Azért került a Kúria elé az ügy, mert a DK 2015-ös adatigénylésére nem volt hajlandó válaszolni az Orbán Viktor által alapított akadémia, hiszen szerintük nem közpénz az, amely a társasági adókedvezmény jóvoltából befolyt hozzájuk. Akkor sem változtattak az álláspontjukon, amikor először a Székesfehérvári Törvényszék, majd a Fővárosi Ítélőtábla is úgy határozott, hogy márpedig ki kell adniuk az elszámolásokat.

A Kúria november közepén hozott ítélete azt jelentette, hogy nincs tovább, a Mészáros Lőrinc által vezetett akadémiának nyilvánosságra kell hoznia azt, hogy a 2013. január és 2015. november 26-a közötti időszakban beérkezett tao-forrásokat mire és hogyan költötték el. A döntés ellen már nem volt lehetőség fellebbezni, az ítélet írásos változatának kézhezvétele után 15 napjuk lett volna arra, hogy átadjanak mindent a Demokratikus Koalíciónak.

Mint megtudtuk: a Kúria a napokban arról tájékoztatta a DK ügyvédjét, hogy a Puskás Akadémia jogi képviselője január 5-én vette át az írásos ítéletet, így január 20-a lett volna az utolsó dátum, hogy kiadjanak minden dokumentumot. Azzal, hogy ezt nem tették meg, vállalták, hogy törvényt sértenek, amely annak fényében, hogy az ország miniszterelnöke aktív szerepet vállal az akadémia életében – olykor mintha a sajátjának is érezné –, különösen furcsa.

„Mivel az akadémia ügyvédje nem válaszol semmilyen megkeresésünkre, a napokban megkérdeztük a Kúriától, hogy Mészáros Lőrincék mikor kapták kézhez a levelet. Ekkor derült ki, hogy már január 5-én az akadémia ügyvédjénél ott volt az írásos ítélet” – tudtuk meg Földi Judittól. A DK elnökségi tagja azt a magyarnarancs.hu-nak már korábban elmondta, hogy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságtól januárban írásban kérték, hogy indítsák újra azt az eljárást, amelyet a párt ügyvédje azért kezdeményezett, mert a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a másodfokú ítélet után sem adta át az adatokat. Ekkor a nyomozást azért függesztette fel a rendőrség, mert Mészáros Lőrincék a Kúriához fordultak. „Néhány napja érdeklődtünk a rendőrségen, hogyan áll a nyomozás, kérjünk-e külön végrehajtást a Puskás Akadémia ellen. Egészen addig készségesek voltak velünk, amíg ki nem derült, milyen ügy felől érdeklődünk, ezt követően a kapitányság munkatársa hangnemet váltott, és azt közölte, majd akkor válaszolnak, ha írásban kérdezünk” – mondta Földi Judit.

Felcsúti tao-per: a rendőrséghez fordul a DK, mert a Puskás Akadémia nem adta át a kiperelt dokumentumokat

Az egyszer már elindult nyomozás folytatását akarják. Tavaly novemberben a Kúria ítélete vetett véget az akkor már több mint két éve tartó huzavonának, amely azért indult, mert a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány a Demokratikus Koalíció adatigénylésére nem volt hajlandó elárulni, mire és mennyi tao-pénzt költöttek el, vagy kikkel szerződtek a 2013.

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.