Valami bűzlik tán – Tv2gate-re gyanakszik az MSZP és az Együtt

Belpol

Az ellenzéki pártok szerint a Fidesz választási propagandára készül a Tv2 szabálytalan és titkos megvásárlásával. Nem akarnak vádaskodni, csak hát nincs átláthatóság a kereskedelmi csatorna eladása körül.

A Tv2 eladásáról tartott sajtótájékoztatót pénteken az MSZP-s Braun Róbert és Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke. Az már egy december 30-i közleményükből is kiderült, hogy az ellenzéki pártok foglalkoznak az ügylettel, és kérdéseket intéztek a korábbi német tulajdonoshoz. Így egy kicsit abban reménykedtem, hogy ezúttal újdonságokat is megtudunk, de Braun és Szigetvári lényegében csak megismételte – igaz, jóval keményebben – a már korábban ismert feltételezéseket.

Braun Gábor és Szigetvári Viktor

Braun Róbert és Szigetvári Viktor

Fotó: Sióréti Gábor

Braun szerint a Tv2 eladása kimeríti az „állami eszközökkel elkövetett gazdasági puccs” fogalmát, Szigetvári ugyanezt a „magyar nyilvánosság elleni merényletnek”, vagy épp „fideszes körök által elkövetett lopásnak” tekinti mindaddig, amíg a tranzakció részletei nem tisztázódnak. Az MSZP választmányi tagja hozzátette, hogy az általa csak Tv2gate-nek nevezett ügylet jól mutatja a Fidesz kormányzásának minden jellegzetességét: célja a választási manipuláció, állami forrásokat juttat magánzsebbe, titok lengi körül, a jogszabályok megsértésével és a reklámadó belengetésén keresztül az állami szabályozással való visszaéléssel valósult meg.

A Tv2 korábbi tulajdonosa, a német ProSiebenSat1 médiavállalat december 23-án jelentette be magyar és romániai érdekeltségeinek eladását. A szándékot már jó ideje sejteni lehetett, sajtóhírek több potenciális vevőt is említettek, végül Simon Zsolt vezérigazgató és Yvonne Dederick gazdasági igazgató szerezte meg a Tv2-t és társcsatornáit (SuperTv2, FEM3, PRO4) működtető MTM-SBS Zrt.-t. A két magánszemélynek, illetve december közepén bejegyzett cégeiknek azonban aligha lehetett elegendő tőkéjük a több tízmilliárdosra taksált tranzakció lebonyolítására. Az index.hu korábban arról számolt be, hogy a csatorna dolgozóinak Simon is beismerte: különböző befektetők állnak mögötte. Braunt és Szigetvárit Conrad Albert, a ProSiebenSat1 igazgatósági tagja arról tájékoztatta, hogy a cég megfelelő biztosítékokat és garanciákat kapott a vételár kifizetésére. Szigetvári Viktor szerint ez vagy azt jelenti, hogy Simon Zsolt strómanként járt el, vagy azt, hogy a jövőbeli profitból tervezik fizetni a vételárat. Utóbbi forgatókönyv viszont aligha képzelhető el állami támogatás nélkül, hiszen a Tv2 több éve veszteséges.

Az ellenzéki politikusok szerint több jel is utal arra, hogy fideszes gazdasági körök állhatnak Simonék mögött. Korábban Orbán Viktor pedzegette, hogy jó lenne egy nagy kereskedelmi csatornát magyar kézben tudni, a Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó infocenter.hu pedig próbálkozott is az RTL Klub felvásárlásával. A Tv2 ráadásul eddig is aránytalanul sok állami hirdetési bevételben részesült, híradójában felülreprezentáltak voltak a kormánypártok, köszönhetően annak is, hogy Simon hírpolitikai tanácsadónak leigazolta a HírTv-s Pindroch Ferencet. Arról elsőként lapunk írt, hogy a Simon Zsolt és felesége tulajdonában lévő budakeszi könyvesbolt a Fidesz hivatalos kopogtatócédula-gyűjtő helye volt a 2010-es országgyűlési és önkormányzati választások alkalmával. Braun Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy a ProSiebenSat1 tanácsadó testületének elnöke Edmund Stoiber keresztényszocialista politikus, aki közismerten jó viszonyt ápol a magyar miniszterelnökkel.

Az MSZP és az Együtt–PM a magyar és a német féltől is a tranzakció minden részletének nyilvánosságra hozatalát kéri. Azt a kérdést is feltették, vett-e részt politikai szereplő – konkrétan Habony Árpád vagy Rogán Antal – a folyamatban. Braun Róbert a magyarnarancs.hu kérdésére elmondta, hogy több jogi lépést is terveznek az ügyben. Így a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Médiahatósághoz beadvánnyal fordulnak, hogy a szervezetek „végezzék el a munkájukat, és vizsgálják meg a tranzakció szabályosságát”. Ezenfelül külföldi fórumok is nyitva állnak: a német tőzsdefelügyelet és pénzügyi felügyelet azt vizsgálhatja, megfelelt-e a Tv2 eladása a német és európai átláthatósági szabályoknak, az amerikai igazságügyi minisztérium illetékes szervei pedig úgy jönnek képbe, hogy a ProSiebenSat1 egyik tulajdonosa a KKR amerikai befektetési alap.

„Nem vádolunk senkit, csak az igazságot szeretnénk megtudni, mert valami itt gyanús. Ha tisztán látunk az ügyben, meg tudjuk majd ítélni, hogy megvalósult-e az európai szabályozásba ütköző tiltott állami támogatás” – zárta mondanivalóját Braun Róbert.

Még egy szó az átláthatóságról

Szigetvári Viktortól azt is megkérdeztem, mit szól a K-monitor vizsgálatának tegnap közölt eredményéhez, mely szerint a választáson induló pártok közül az Együtt 2014 honlapja a legkevésbé átlátható. A kutatók a személyi és szervezeti adatok, a dokumentumok és a pénzügyi beszámolók elérhetőségét vizsgálták, az Együtt a lehetséges 20 pontból csak 0,5-öt szerzett (az első az MSZP lett 16 ponttal). Szigetvári a problémát inkább technikai jellegűnek tartja, mint mondta, kollégái már ma délután pótolják a hiányzó dokumentumokat, illetve azon is dolgoznak, hogy a felkerült adatok könnyebben elérhetők legyenek. „Minden elismerésem mellett azt meg kell jegyeznem, hogy egy párt átláthatósága nem egyenlő a honlap átláthatóságával. Azt például a K-monitor is elismerte, hogy gazdasági jelentésünk azért nincsen, mert csak a harmadik negyedévben jegyezték be a szervezetet. A kampánypénzekkel való elszámolást viszont a törvény által előírtnál is szigorúbban fogjuk venni, és kéthetente kampányszámlát teszünk közzé” – mondta az Együtt–PM társelnöke.

Figyelmébe ajánljuk