Csermajort már ugyanúgy védik, mint a Karmelitát

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 14.

Belpol

Toroczkai László és Magyar Péter szerint menekülttábor épül ott, és ez baj, de van, aki szerint éppenhogy jó.

Valami készül a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédhez közeli egykori csermajori mintagazdaság és iskola területén, mert őrzi a rendőrség, és senkit nem enged be, mondván, zajlik az építkezés. Ennél nagyobb erőkkel védett építési terület csak egy van Magyarországon: a budai vár.

Azt, hogy mi készül a majorban, hiába kérdezte a Telex a Belügyminisztériumtól, a Kormányzati Tájékoztatási Központtól, a Miniszterelnökségtől, Vitályos Eszter kormányszóvivőtől, az Országos Rendőr-főkapitányságtól és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságtól, sehonnan sem kapott választ. 

A vitnyédi önkormányzat sem tudott felvilágosítással szolgálni.

A lap azt írta le, amit a kerítésen kívülről látni lehet: nagyon sok rendőr van odabenn, autókkal cirkálnak, és munkások is jönnek-mennek. 

A majorban nemrég még ukrajnai menekültek laktak, de a kormány új rendelete értelmében menniük kellett. A Magyar Helsinki Bizottság arról írt, hogy jogellenesen tették utcára az itt elszállásolt embereket:

Más a véleménye a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Gyopáros Alpárnak, aki ezt írta a major eddigi lakóiról és az építkezésről: „A csermajori ingatlanokat az elmúlt időszakban Ukrajnából érkező családok – döntően jogalap nélkül – használták, és az épületeket finoman fogalmazva is lelakták. Ez az ügy megoldódni látszik, nagyon helyes, hogy a vagyongazda helyrepofozza az ingatlant. Ami pedig a migráció kérdését illeti: a kormánypártok álláspontja 10 éve világos! Ahogy az a mai kormányinfón is elhangzott: »Számunkra a magyar emberek népszavazáson hozott döntése parancs. A magyar emberek akarata ellenére Magyarországra senkit nem lehet betelepíteni«.”

Azt, hogy a csermajori épületekbe valahogy mégis illegális bevándorlókat fognak elszállásolni, ellenzéki politikusok valószínűsítik a hírek alapján. 

Toroczkai László drámai zenével kísért, feliratozott videóban kész tényként tálalja, hogy a kormány ott a legnagyobb titokban építkezik, és nem vendégmunkásokat akar ott elhelyezni, hanem „azokat az illegális migránsokat, akik betörnek az országba”:

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke olyan összefüggésben említette meg a Vitnyéd melletti tábort, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ismét hazudik, a kormány „hangos migránsozása” csak figyelemelterelés például a csermajori menekültszállásról, a gazdaság és az egészségügy válságáról. Magyar azt kérdezi a kormányfőtől a közösségi oldalon, hogy ha a kormány tényleg meg akarja védeni a magyar határokat, ha tényleg kívül akarja tartani az illegális migránsokat, akkor miért alakítja át a magyar adófizetők pénzén az egykori jó nevű iskolát migránstáborrá.

Vásárhelyi Mária szociológus is azt valószínűsíti, a kormány rászánta magát, hogy ott tisztességes elhelyezést biztosít azoknak, akik átjönnek a határon, és mindezt annak a hatására teszi, hogy az európai bíróság megbüntette Magyarországot, mert nem az uniós jogszabályoknak megfelelően járt el eddig ebben az ügyben. 

„Tehát kivételesen győzött a józan ész, mivel a kormány felmérte, hogyha nem tesznek lépéseket, akkor hosszabb távon önmagában ebbe a büntetésbe belerokkanhat az ország, egyébként a szakadék szélén táncoló, gazdasága. A döntés nemcsak azért helyeselhető, mert útját állja az EU – egyébként jogos és indokolt – újabb forráselvonásának, hanem főleg azért, mert a már nálunk élő menekülteket is megilleti az emberséges bánásmód, amelyről az állam kötelessége gondoskodni, ahogyan az ideérkező menekültek kérelmeinek elbírálását sem lehet negligálni és más országokra hárítani” – érvel a szociológus.

Magyar számonkérő posztjáról Vásárhelyi azt írja, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vezetője jobbról előzi a Fideszt, és sajnálja, hogy baloldali, liberális barátai, akik több mint tíz éven át kiálltak a menekülteket megillető tisztességes bánásmód mellett, most Magyar bejegyzését lájkolják.

 

Tehát biztosat egyelőre csak a döntéshozók tudnak. A helyiek azonban már arra számítanak – hiszen ezt hallották, olyan forrásból, amit valamiért hitelesebbnek tartanak a közmédiánál és választott politikusaiknál –, hogy hamarosan érkezik „az első transzport” a majorba.

 

A címlapkép forrása az Akik Csermajorban tanultak Facebook-oldal

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk