Nagy Márton dönti el, hol lesz atomhulladék-lerakó

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 13.

Belpol

Vagy nem: már zajlik az egyes atomenergetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló kormányrendelet tervezetének társadalmi egyeztetése.

Elkezdődött az „egyes atomenergetikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló Korm. rendelet” tervezetének társadalmi egyeztetése – olvasható a kormány honlapján. 

A véleményeket szeptember 17-ig várják a //kormany [dot] hu/tarsadalmiegyeztetes [at] em [dot] gov [dot] hu">tarsadalmiegyeztetes [at] em [dot] gov [dot] hu e-mail címre.

Aki a tartalmi összefoglalóból szeretne tájékozódni, nagyot csalódik, mert ez a dokumentum egy mondatot tartalmaz:  „A kormányrendeleti szintű módosítások a Központi Nukleáris Pénzügyi Alappal kapcsolatos végrehajtási rendeletek technikai jellegű módosítására tesznek javaslatot.”

Ám a normaszöveg is csak két oldal, tele paragrafushivatkozásokkal.

A Momentum azt olvasta ki a tervezetből, hogy a rendelet értelmében a gazdasági miniszter egyedül dönthet majd arról, hogy hol legyen radioaktívszemét-lerakó.

„Az elmúlt években súlyos probléma lett, hogy a kormány egyeztetés és a helyiek véleményének kikérése nélkül épített akkugyárakat szerte az országban. A legújabb tervezetük szerint nemcsak azoknak, hanem radioaktív szemétlerakóknak a telepítéséről is Nagy Márton dönthet egy személyben” – mondta Varsányi Áron, a Momentum szóvivője.

A Momentum emlékeztet, az akkugyárak telepítése előtt a kormány nem nagyon volt kíváncsi a helyiek véleményére, és aztán kiderült, ezek az üzemek veszélyeztetik a környezetüket, ráadásul működésükhöz nagyon sok vízre van szükség. A megoldás az lehet, ami Hevesen a jelek szerint beválik. Az oda tervezett üzem miatt a helyiek Lőcsei Lajos (Momentum) országgyűlési képviselővel együtt tiltakoztak, és ez oda vezetett, hogy a hírek szerint az önkormányzat népszavazást ír ki az ügyben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk