Válasz Online: legalább 43 magántőkealapot mozgat a NER

  • narancs.hu
  • 2021. május 19.

Belpol

A kétharmados arány a befektetők identitását védő tőkealapoknál is működik Magyarországon, a hazai intézmények többsége kormányközeli érdekszférába tartozik.

A Covid-időszakban különösen elszaporodtak az úgynevezett magántőkealapok; számuk mára a hatvanat is meghaladja. 43-at egyértelműen a kormányközeli felsőelit kezel, de a többi sem esett messze a hatalomtól – írja a Válasz Online, amely a nemzeti bank hatályos nyilvántartásaiból készített összegzés.t

Mint a portál emlékeztet rá, a nemzetközi térben is létező magántőkealapok eredetileg olyan pénzgyűjtő entitások, amelyek esetében az üzleti döntéseket szigorúan az alapkezelők hozzák, a befektetési jegyek birtokosai – vagyis a végső haszonhúzók – pedig csendben várják az eredményeket. Csakhogy Magyarországon 2016 óta sorra jönnek létre az olyan magántőkelapok, ahol a regisztrált alapkezelőket strómanként tolják maguk előtt a bizniszeket ténylegesen vezénylő háttértulajdonosok. Akiknek a kiléte a törvény erejénél fogva titkos, ahogy főszabályként azt sem tudható, miféle pénzek kerültek ezekbe a kasszákba.

Ebben pedig teljesen különböznek a közérdekű vagyonkezelő alapítványoktól, melyekbe bár ezermilliárdokat pumpált közpénzből az Orbán-kabinet, a vagyon útja és kijelölt kezelője nyilvános marad.

A Válasz Online tételesen sorolja fel, mely magántőkealap került a hatalom közelébe: felsorolásuk szerint Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, a Matolcsy-család, de Habony Árpád üzleti érdekszférájáhozis egy vagy több (akár tucatnyi) pénzügyi alap tartozik. A portál emellett több olyan – részben állami, részben jegybanki – alapkezelőt is felsorol, „amelyeknél legalább sejthető, tudható a tőke eredete.”

A lap részletesen felsorolja a vizsgált magántőkealapok névsorát is. Cikkük terjedelmében ide kattintva olvasható el.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk