Választási csalás miatt tett feljelentést a szocdemek főpolgármester-jelöltje

Belpol

Fürst Izabella szerint tudtán kívül hamisítottak a számára ajánlásokat. A rendőrség értékeli a feljelentést, hétfőn viszont megsemmisíthetik a bizonyítékokat.

Választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával, ismeretlen tettes ellen tett feljelentést január 7-én Fürst Izabella. Fürst az októberi főpolgármester-választáson a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának jelöltje volt, ám szeptember 8-án (még nyilvántartásba vétele előtt) visszaléptették. A lapunk birtokába került feljelentésből kiderül: a volt jelölt információi szerint egy másik párt aktivistái a megkérdezése nélkül másolhattak ajánlásokat a Fürst nevére szóló ajánlóívekre.

Fürst Izabella

Fürst Izabella

Fotó: MTI

Mráz Attila, a TASZ politikai részvételi jogi szakértője szerint a feljelentésben vázolt eset kimerítheti a választás rendje elleni bűncselekményt. Az ajánlásoknak az ajánló akarata ellenében történő másolása ugyanúgy a választópolgár megtévesztésének számít, mintha az ajánlást gyűjtő aktivisták más párt munkatársainak hazudnák magukat. A leendő jelöltek sokszor nem maguk gyűjtik az ajánlásokat, hanem aktivisták segítségével, a szankció tehát csak akkor érheti el megelőző, csalásoktól elrettentő célját, ha rájuk is vonatkozik. Ezzel a céllal lenne ellentétes, ha jelen esetben arra lehetne hivatkozni, hogy az esetleges visszaélés elkövetői nem a saját javukra végezték a megtévesztést, vagy arra, hogy az ajánlásokkal előnyhöz jutó Fürst nem tudott az állítólagos megtévesztésről. Mráz irrelevánsnak tartja, hogy Fürst Izabella végül nem indult a választáson, mert az említett Btk.-tényállás nem feltételezi a megtévesztéssel ajánlásokat szerzett polgár nyilvántartásba vételét – esetleg a bíróság értékelhetné enyhítő körülményként azt, hogy a csalás így nem befolyásolhatta a választási eredményt. De ez is kérdéses, hiszen az esetleges elkövetők ezt nem tudhatták előre a visszaélések elkövetésekor.

Az ügy felderítését nehezítheti, hogy a választási iroda a törvény értelmében január 12-én, hétfőn megsemmisíti a főpolgármester-választás ajánlóíveit, így ha a rendőrség addig nem foglalja le ezeket, elveszhet a vélhetően egyedüli perdöntő bizonyíték. A Budapesti Rendőr-Főkapitányság egyelőre sem a nyomozás elrendelésről, sem az ívek lefoglalásáról nem határozott, lapunknak mindössze annyit írtak, hogy „a nyomozóhatóságnak 3 napja van értékelni a feljelentést”.

Fürst Izabella jelöltsége körül nem ez az első botrány. Már az is furcsa volt, hogy a korábban bejelentett jelölt, Árok Kornél helyett a Szociáldemokraták a politikában teljesen ismeretlen Fürstöt indítják a főpolgármesteri posztért. Szeptember 8-án aztán anélkül hívták vissza, hogy ennek okát elárulták volna. Schmuck Andor pártelnök akkor azt nyilatkozta, hogy döntésüket a választás után megindokolják, ám ez máig nem történt meg.

A Népszabadság szeptember 6-i számában azt írta, hogy Fürst íveire fideszes aktivisták másolták az ajánlásokat. A lap az ívekről állítólag több fotót is készített.

Más jelek is arra mutatnak, hogy valami nagyon nem volt rendben Schmuck Andorék budapesti ajánlásai körül. A 6. kerület ellenzéki összefogás által delegált választási bizottsági tag körülbelül 270 közös ajánlást talált a Fidesz és a Szociáldemokraták ívein, ám elmondása szerint az ezekhez tartozó aláírások eltérőek voltak. Ebben az ügyben is született feljelentés, a rendőrség az indexnek azt mondta, hogy „az eljárás lefolytatásához szükséges bizonyítási eszközök lefoglalása megtörtént”.

Neked ajánljuk