Választási furcsaságok Balmazújvárosban: Csak volt a folt

  • - km -
  • 2002. június 6.

Belpol

Győzelmi reményekkel indult a választások második fordulójára a Hajdú-Bihar megyei 8. számú választókörzetben Gál István, Balmazújváros szabaddemokrata polgármestere. Az országos SZDSZ-MSZP-megállapodás keretében a második helyen végzett Tóth József lépett vissza a javára, Így egyedüli ellenfélként a Fidesz-MDF jelöltje, Tiba István fogtechnikus maradt. A végén azonban a papírformától eltérő eredmény született.

Győzelmi reményekkel indult a választások második fordulójára a Hajdú-Bihar megyei 8. számú választókörzetben Gál István, Balmazújváros szabaddemokrata polgármestere. Az országos SZDSZ-MSZP-megállapodás keretében a második helyen végzett Tóth József lépett vissza a javára, Így egyedüli ellenfélként a Fidesz-MDF jelöltje, Tiba István fogtechnikus maradt. A végén azonban a papírformától eltérő eredmény született.Akormányváltó erők várakozása nem volt megalapozatlan: az első kör eredménye azt mutatta, hogy Gál István áll jobban. Még akkor is, ha az egyéni és a listás szavazatok összevetéséből arra lehetett következtetni, hogy a fideszes jelölt a második fordulóban nagyságrenddel több voksot gyűjthet be (lásd keretes anyagunkat). Ám mint oly sokszor, most sem érvényesült az egyszerű számtani logika: az esélyesebb versenyző elhasalt, aki meg hátrányban volt, behozta lemaradását, és elvitte a mandátumot.

A második forduló napján tapasztaltak miatt az akkori ellenzékben hamar megfogalmazódott a gyanú: annak, hogy Tiba az ötezres hátrányból ezerszavazatnyi előnyt szerezve győzött, vélhetően az az egyik oka, hogy sikerült április 21-re mobilizálni a helyi romákat. És állítólag nemcsak törvényes eszközökkel: többen állítják, hogy például Jónás Géza helyi kisebbségi önkormányzati képviselő és pizzériatulajdonos a saját Astra kombijával szállított romákat a szavazókörökbe. (A balmazújvárosi városatya megválasztása után azonnal a városi Fidesz-frakcióhoz csatlakozott, amelynek ugyancsak tagja a most már parlamenti képviselő Tiba István is.) Április 21-én délelőtt Gadus Istvánt, az SZDSZ megyei elnökét, Gál kampányfőnökét telefonon értesítették erről, aki a hírre Debrecenből Balmazújvárosba utazott. Az SZDSZ kifogással élt a helyi választási bizottságnál, amely azonban a beadványt elutasította: az állásfoglalás szerint a leírtak nem megalapozott és nem bizonyítható állítások.

A Telep

(így hívják a balmazújvárosiak a külvárosban, szegregáltan élő romák lakóhelyét) maga a nyomor: betonozatlan, kátyús út, omladozó, rossz állapotú házak. Kiúttalanság, hiányzó fogak, ráncos arcok.

Egy közelben élő cigány aszszony lapunknak elmondta: Jónás Géza az ő fiának is felajánlotta a kocsikázást, amit a fiú azzal utasított el, hogy "van nekem lábam". Gadusék továbbá Jónás autóján kívül az egyik helyi fideszes városanya, Postáné Kecskés Ilona teherautóját is látták a kocsma előtt, ahol a roma szavazópolgárok gyülekeztek. Jónás Géza visszautasította a vádakat; mint mondta, "egyetlen embert hozzon, akkor majd beszélhetünk". Postáné azzal hárította el érdeklődésünket, hogy majd a bírósági tárgyalás után nyilatkozik (Gál Istvánék ugyanakkor semmiféle bírósági idézésről nem tudnak).

A Telepen a második forduló előtt elterjedt a romák körében: ha Gál lesz a körzet parlamenti képviselője, akkor az első lépése az lesz, hogy eltörli (!) az alanyi jogon járó családi pótlékot és a gyermekvédelmi támogatást. Gál a Narancsnak elmondta: nem sokkal a választások után egy helyi roma férfi jelentkezett nála a "segélyért", amelyet Tiba István ígért neki.

A környéken amúgy meglehetősen "szórtak" a vélemények. Egy férfi például kijelentette: Gált nagyon szereti, őt akarta képviselőnek, de a Fideszre szavazott. Amikor felvetettük, hogy ezzel Tibát segítette, azt válaszolta: "Annak is nagyon örülök." Volt olyan roma asszony, aki Tiba nevét meghallva kijelentette: "Az cigánygyűlölő." Egy másik férfi arról érdeklődött, hogy ki lett a befutó. Ugyanebben a csoportosulásban az egyik roma nő azt állította: "A telepieknek tojást, csirkét, birkapörköltet, bulit ígértek, ha a Fideszre szavaznak." Egy másik asszonytársaság viszont rendkívül elkeseredett volt: "Gyűlöljük a Medgyessyt - mondta egyikük, majd így folytatta: - Miniszterelnököt nem sajnáltunk még úgy, mint a Viktort. ´ érthetően beszélt, úgy, hogy mi is megértsük, és nem dugdosta a pénzt." Egy másik csoportnál többen megerősítették: mind Jónás Géza, mind Tiba István járt ott a két forduló között, ám határozottan cáfolták, hogy ajándékot vagy bármi mást kaptak volna. Az egyik nő kijelentette: "Ezt csak a Gál emberei terjesztik. Az igaz, hogy volt a Telepen Tiba, de csak azt mondta az embereknek, hogy miért rá szavazzanak."

A választóköri jegyzőkönyvek alapján elmondható: azokban a körzetekben, ahol az első fordulóban még Gál István végzett az első helyen, a második fordulóra gyökeresen változott az eredmény. A legfeltűnőbben a 4. és a 7. számú választókörben. Az utóbbiban például Gál az első fordulóban 244, Tiba 87 szavazatott kapott, míg a másodikban Gál 239-et, Tiba pedig 213-at. A 7. második szavazóhelyiségéhez (a 14-eshez) tartozik a Telep is. A balmazújvárosi szavazókörökben Tiba István átlagosan 182 új szavazó bizalmát nyerte el április 21-ére, úgy, hogy közben Gál sem veszített első körös eredményéből, mi több, összességében 186 szavazattal növelte április 7-i eredményét. A Hajdú-Bihar megyei 8. számú választókerületben a részvételi arány az első fordulóban 64,24 százalékos volt, a másodikban 68,06 százalékos, ami körülbelül 1500 többletszavazót jelent.

A választókörzethez tartozó Egyeken is voltak furcsaságok. Antal Attila szavazóköri számlálóbiztos a rendőrség segítségét kérte, hogy a megszavaztatott romák névsorát író, ugyancsak roma férfit távolítsák el a szavazóhelyiség bejárata elől - az illető ugyanis csak a hatóság fölszólítására ment el onnan. A névösszeírásra azért volt szükség - állítja Antal -, hogy a beígért, étolajat és lisztet tartalmazó csomagot el tudják juttatni a megadott címre. Az ajándékozást állítólag Vadász István országos cigány önkormányzati tag, Lungo Drom-os tiszacsegei képviselő szervezte, ő azonban nem tud csomagosztásról "semmilyen részről". Antal a helyi romák elkeseredettségéről is beszámolt: a második forduló után sokan nem kapták meg a remélt pakkot. "Úgyse lesz az már meg" - panaszkodott egyikük.

És még egy epizód: Tiszacsegén az egyik szavazókörben a fideszes delegáltat imigyen üdvözölték emelt hangon a helyiségbe belépő romák: "Szevasz, jöttünk, ahogyan megbeszéltük."

Hogy bizonyíthatóan mi történt, az talán

már soha nem

derül ki. Telefonos érdeklődésünket a most már a parlament Fidesz-frakciójában ülő Tiba István azzal hárította el, hogy "ezzel nem foglalkozom". Azt tanácsolta: azt kérdezzük, "aki ezt terjeszti".

Tiba István egy hétvégi lelkészi avatáson - ahol megjelent Bölcskei Gusztáv, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke is - a plénum előtt kijelentette: Isten akaratából győzött.

- km -

Április 7-én a szabaddemokrata és a szocialista jelölt együttesen az összes érvényes voks 56 százalékát szerezte meg egyéniben. Ebből Gál Istvánra (SZDSZ) 5440, Tóth Józsefre (MSZP) 7880 szavazat jutott. Az első helyen ekkor is a fideszes Tiba István végzett 8029 szavazattal.

Két hét múlva Gált 12 367 polgár választotta, a győztes Tibát 13 237. Az első körhöz képest a fideszes jelölt 5000-rel gyűjtött több voksot, míg a balmazújvárosi polgármester 1000-rel kevesebbet, mint az ő és a Tóth József összesített korábbi szavazatmennyisége.

Hogy az első körös voksok nem adhatók össze automatikusan, az világosan látszott már a listás eredményekből is: Hajdú-Biharban az SZDSZ 10 505 szavazatot kapott (3,76 százalék), csupán kétszer többet, mint amennyit Balmazújvárosban egymaga Gál ért el. Megyei szinten a Fidesz - MPP lenyomta az MSZP-t (133 453/110 581-re) A 8. választókörzetben a szabaddemokratákat 1988-an ikszelték be, vagyis 3400-zal kevesebben, mint az egyéni SZDSZ-jelöltet; a Fidesz viszont listán 2200-zal kaszált többet, mint Tiba István (10 276, illetve 8029). A szocialistáknál ez a különbség Balmazújvárosban 1200 voks (listán 9300, egyéniben 8029). Meg is van Gál plusz 3400 szavazata: az adatokból tehát arra következtethetünk, hogy a Gálra szavazó, de listán nem az SZDSZ-re voksoló első körös választók 2/3:1/3 arányban preferálták a Fidesz listáját a szocialista ellenében.

Az első forduló szabaddemokrata és szocialista listás össz-szavazatnál Gál István a második fordulóban ezerrel többet szerzett (11 285, illetve 12 367), de ez is kevés volt: Tibát 3000-rel választották többen a második fordulóban, mint ahányan az elsőben a Fidesz listáját. (A kis pártok jelöltjei és listái e körzetben valóban keveset kaptak; s mivel szavazataik nagy valószínűséggel fele-fele arányban oszlottak meg a második fordulóban a két jelölt között, e voksoknak nem tulajdonítottunk jelentőséget a számításoknál.)

Az orbáni mozgósítás Balmazújvárosban tehát bejött: a vita éppen arról szólt, hogy a helyi fideszesek milyen eszközökkel realizálták azon kormányfői irányelvet, miszerint nemcsak sokan, hanem elegen is kell lenni.

- bi -

Figyelmébe ajánljuk