Orbán tényleg kihúzatná a jogállamiságot az Európai Tanács megállapodásából

  • narancs.hu
  • 2020. július 18.

Belpol

Vajon sikerülni fog?

A Politico tett közzé egy dokumentumot, amiből kiderült, az Európai Tanács (az uniós állam- és kormányfők testülete) jelenleg is zajló ülésén hol áll az uniós költségvetés és a jogállamiság összekötésének ügye, és mit javasol a magyar kormány.

Röviden: a legújabb szövegváltozat szerint az Európai Bizottságnak lenne lehetősége szankciókat javasolni, ha egy tagállamban tapasztalt általános jogállamisági hiányosságok veszélyeztetik az uniós pénzek tiszta felhasználását. Olyan tényezők vizsgálatára kell gondolni itt, mint a bíróság és az ügyészség függetlensége, a közbeszerzési rendszer vagy a közigazgatásban érvényesülő összeférhetetlenségi szabályok. A Bizottság javaslata alapján a Tanács minősített többséggel léptethetné életbe a szankciókat (akár a kifizetések felfüggesztését).

A magyar kormány által javasolt szövegváltozat ezzel szemben teljesen kihúzná a jogállamiság említését a szövegből, mindössze a pénzek felhasználása során tapasztalt "szabálytalanságokról" beszél, a szankciókat pedig a Tanács egyhangú jóváhagyásához kötné.

Hogy mikor lesz ebből megállapodás, azt nem látni, más nyitott kérdések is vannak (költségvetés nagysága vagy a hitelek és támogatások aránya). A kedden elfogadott magyar parlamenti határozat mindenesetre azt lengette be, hogy Orbán nem fog engedni a jogállamiság ügyében.

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.