Vannak iskolák, ahol csak törvénytelen módon tudják pótolni a kötelező oltás miatt kieső pedagógusokat

  • narancs.hu
  • 2022. január 10.

Belpol

Van, ahol már egy kieső tanár helyettesítése is komoly gondot okoz.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint vannak olyan iskolák, ahol csak törvénytelen módon tudják megoldani a kötelező koronavírus elleni oltás miatt kieső pedagógusok okozta problémátírjaNépszava.

Bár az Emmi szerint nincs semmi gond, a lapnak a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor azt mondta, az Emmi által közölt adatok hiányosak, és nem adnak teljes képet arról, hogy valójában mennyi tanárt küldtek el az intézményekből. Ráadásul van, ahol már egy kieső tanár helyettesítése is komoly gondot okoz.

De mindeközben például nincs egységes szabályozás arra, dolgozhatnak-e azok a tanárok, akik még a mentesítési kérelmük elbírálására várnak. A PSZ és a PDSZ is tud olyanról, hogy egyes iskolában oltatlanul taníthatnak azok, akik már beadták a kérelmüket, más intézményekbe viszont nem.

A PDSZ saját felmérése szerint a legtöbb intézményben egy (19,2 százalék), kettő (19,6 százalék) vagy három pedagógus (18,6 százalék) esik ki oltatlansága miatt, de jelentős a négy fő kiesését megoldani kényszerülő iskolák aránya is (11,7 százalék).

Az intézmények majdnem felénél (46,4 százalék) úgy oldják meg a helyzetet, hogy emelik a maradó tanárok óraszámait. Az iskolák körülbelül harmadánál (32,8 százalék) pedig eseti helyettesítést írnának elő, ami a szakszervezet szerint ebben az esetben jogellenes, ráadásul nem is fizetik azt ki. Eközben mindössze az intézmények 18,2 százalékában igyekeznek fizetett helyettesítést előírni.

Vannak olyan iskolák is, ahova tanárszakos egyetemistákat, például negyedéves hallgatókat keresnek. A PDSZ szerint azonban a diáktoborzás is jogellenes, törvény szerint ugyanis közalkalmazotti jogviszonyban, gyakornokként csak azokat lehet felvenni, akiknek már van végzettséget igazoló oklevelük, és a diplomájuk megszerzéséhez legfeljebb csak a nyelvvizsgájuk hiányzik.

Az Emmi adatai szerint összesen 1 százaléknyi, azaz 780 pedagógust kellett kényszerszabadságra küldeni amiatt, mert nem vették fel a koronavírus elleni oltást. Gosztonyi viszont azt mondta, hogy ebben nincsenek benne a szakképzésben dolgozó oktatók, mivel ők az ITM-hez tartoznak. A minisztérium pedig nem adott arról információt, hogy a szakképző iskolák, szakgimnáziumok, technikumok mintegy 23 ezer oktatója közül mennyien kényszerültek távozásra. A PSZ alelnöke szerint arányuk valamivel magasabb lehet az Emmi által közölt 1 százaléknál. Sokaknak ugyanis nem volt egyértelmű, hogy a mentesítést nekik is az Emminél kellett volna kérelmezni.

Mindemellett nem tudni azt sem, mennyien voltak azok, akik már novemberben, decemberben önként felmondtak, mert nem akartak oltakozni.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk