Várady Zsolt a netadó elleni tüntetésekről

  • 2014. november 20.

Belpol

Legfrissebb lapszámunkban interjút olvashatnak az iwiw-alapító vezérszónokkal, aki egy új közösségi oldallal aktivizálná a magyar lakosságot. Részlet az interjúból.

Magyar Narancs: Egy korábbi interjúdban elmondtad, hogy az iwiw azért is volt fordulópont a magyar netes nyilvánosságban, mert az emberek itt már nem bújhattak az anonimitás mögé. Való igaz, hogy a közösségi oldalakon szofisztikáltabb a kommunikáció, mint teszem azt a chat.hu-n, de talán mégsem éri el azt a higgadtsági szintet, ami törvényjavaslatok meg­vitatásához szükséges lenne.

Várady Zsolt: Egy kocsmában sem éri el, nem hiszem, hogy ez a netes közeg miatt van. Jó kérdés, hogy mondjuk 5000 ember tud-e normálisan szavazni ilyen kérdésekben. Ugyanakkor az iwiw-es időkből az a tapasztalatom, hogy a fórumokra meglehetősen kevés ember ír, tehát maga a hozzászólás jelentősen szűkíti az emberek körét. Aki ír, annak már van kialakult véleménye. Sokan lesznek viszont, akik nem szólnak hozzá, de követik a vitát, és szavaznak. Szóval van esély arra, hogy ez működjön, bár nem gondolom azt, hogy ez az egyetlen, mindent vivő megoldás. Érdemes esélyt adni neki, aztán meglátjuk. Pont az a jó egy saját fejlesztésű oldalban, hogy könnyen lehet alkalmazkodni az igényekhez. Nem kell népszavazást kiírni arról, hogy mi legyen a következő funkció, de ha valami nem megy, arról jönni fognak a visszajelzések.

false

MN: Milyen adatvédelmi lehetőségek lesznek az oldalon? Elképzelhető például, hogy a Facebookon sokan azért nem nyilvánítanak politikai véleményt, mert tudható, hogy a HR-esek megnézik az állásra jelentkezők adatlapját.

VZS: Én beszéltem már olyan HR-essel is, aki hányt ettől. Mindenki maga dönti el, hogy vállalja-e ennek a kockázatát, ezt nem az én tisztem kivédeni. Sok mindentől lehet félni, de ha állandóan félsz, akkor vagy elköltözöl külföldre, vagy szomorú életed lesz ahelyett, hogy tennél valamit egy boldogabb országért. Ez a társadalmon és az egyéneken múlik.

MN: Honnan lesz pénz az oldal fejlesztésére, illetve a remélhetőleg gombamód szaporodó civil szervezetek tevékenységére?

VZS: Van már egy alaprendszer, ez időben és pénzben is jelentős előnyt ad, emellett az elején nyilván nekem kell beleraknom a munkámat. Aztán ha elindul valami jól működő dolog, akkor lehet esély a társadalmi finanszírozására. Nem kell túl nagy pénzekben gondolkodni, nem kell 62 szervert vásárolni, ez nem egy Facebook- vagy iwiw-méretű oldal lesz. Talán támaszkodhatunk különböző külföldi alapítványokra is, sőt valószínűleg a kivándorolt magyarok is szívesen támogatnának itthon előremutató dolgokat. Bele kell vágni, aztán meglátjuk, lesz-e elegendő forrás a fenntartásra.

Figyelmébe ajánljuk