Operatív törzs: rendkívüli terheléses támadás miatt állt le az időpontfoglaló oldal

  • narancs.hu
  • 2021. április 30.

Belpol

Több budapesti kórház előtt is óriási sorok alakultak ki, mindenki Pfizer-vakcinát akar, de a rendszer lebénült. Kiss Róbert alezredes szerint „felelőtlen emberek” az elkövetők.

Rendkívüli terheléses támadás érte a kormányzati informatikai rendszert, ezért állt le a vakcinaregisztrációs oldal – közölte Kiss Róbert az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Az alezredes szerint az elkövetők „felelőtlen emberek”, a helyreállítás jelenleg is zajlik. 

Arról több portál is beszámolt, hogy több utcányi sorok alakultak ki budapesti kórházak előtt. Ennek oka, hogy 100 000 adag Pfizer-vakcina érkezik az oltópontokra, ezekre pedig megnyitották az időpontfoglalásos regisztrációt. Orbán Viktor pedig a reggeli rádióinterjúban bejelentette, hogy a mai, este 9-ig tartó Pfizeres oltási lehetőség után hetekig nem lehet majd újra ezt a vakcinát kapni, ugyanis ezt félreteszik a 16-18 éves korosztály célzott oltási kampányára.

A regisztrálásra alkalmas oldal azonban már a bejelentéskor sem volt valami stabil, azóta azonban teljesen leállt. A javításon dolgoznak, azonban addig is rengetegen gondolták azt, hogy megpróbálnak regisztráció nélkül oltáshoz jutni az oltópontokon, így aztán ezeken a helyeken óriási sorok alakultak ki. 

 

„Éljenek vele!”

Müller Cecília javuló adatokról számolt be; az aktív fertőzöttek száma csökken, amíg a gyógyultaké növekszik. A mostani Pfizer-vakcinával való oltást azt tette lehetővé, hogy a korábban a 16-18 éves fiatalok részére félretett oltóanyagot mégis felhasználják, ugyanakkor már a fiatalok is regisztrálhatnak. Az AstraZeneca beadási metódusán változtattak, ami azt jelenti, hogy a második adagot, az első dózist követően legkorábban 4, legkésőbb 12 héttel később adják be. Müller továbbá arra kérte az idősotthonok fenntartóit, hogy tegyék lehetővé a lakók számára, hogy védettségi igazolvánnyal rendelkező ismerőseik meglátogathassák őket. 

A tájékoztató végén nem olvastak be újságírói kérdéseket. 

 

 

 

Neked ajánljuk