Operatív törzs: rendkívüli terheléses támadás miatt állt le az időpontfoglaló oldal

  • narancs.hu
  • 2021.04.30 12:32

Belpol

Több budapesti kórház előtt is óriási sorok alakultak ki, mindenki Pfizer-vakcinát akar, de a rendszer lebénült. Kiss Róbert alezredes szerint „felelőtlen emberek” az elkövetők.

Rendkívüli terheléses támadás érte a kormányzati informatikai rendszert, ezért állt le a vakcinaregisztrációs oldal – közölte Kiss Róbert az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Az alezredes szerint az elkövetők „felelőtlen emberek”, a helyreállítás jelenleg is zajlik. 

Arról több portál is beszámolt, hogy több utcányi sorok alakultak ki budapesti kórházak előtt. Ennek oka, hogy 100 000 adag Pfizer-vakcina érkezik az oltópontokra, ezekre pedig megnyitották az időpontfoglalásos regisztrációt. Orbán Viktor pedig a reggeli rádióinterjúban bejelentette, hogy a mai, este 9-ig tartó Pfizeres oltási lehetőség után hetekig nem lehet majd újra ezt a vakcinát kapni, ugyanis ezt félreteszik a 16-18 éves korosztály célzott oltási kampányára.

A regisztrálásra alkalmas oldal azonban már a bejelentéskor sem volt valami stabil, azóta azonban teljesen leállt. A javításon dolgoznak, azonban addig is rengetegen gondolták azt, hogy megpróbálnak regisztráció nélkül oltáshoz jutni az oltópontokon, így aztán ezeken a helyeken óriási sorok alakultak ki. 

 

„Éljenek vele!”

Müller Cecília javuló adatokról számolt be; az aktív fertőzöttek száma csökken, amíg a gyógyultaké növekszik. A mostani Pfizer-vakcinával való oltást azt tette lehetővé, hogy a korábban a 16-18 éves fiatalok részére félretett oltóanyagot mégis felhasználják, ugyanakkor már a fiatalok is regisztrálhatnak. Az AstraZeneca beadási metódusán változtattak, ami azt jelenti, hogy a második adagot, az első dózist követően legkorábban 4, legkésőbb 12 héttel később adják be. Müller továbbá arra kérte az idősotthonok fenntartóit, hogy tegyék lehetővé a lakók számára, hogy védettségi igazolvánnyal rendelkező ismerőseik meglátogathassák őket. 

A tájékoztató végén nem olvastak be újságírói kérdéseket. 

 

 

 

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.