Varga Judit az Európai Bizottsághoz fordult az ellenzék kampánya miatt

  • narancs.hu
  • 2023. február 2.

Belpol

Az igazságügyi miniszter azt szeretné megtudni, hogy együttműködik-e valamilyen formán az EB az Action for Democracy nevű szervezettel. 

„Több mint harminc évvel ezelőtt, amikor Közép-Európában (olyan országokban, mint Magyarország vagy az egykori Csehszlovákia) megindult a rendszerváltás folyamata, nemzeteink kinyilvánították, hogy a szuverenitás, a demokrácia, valamint a politikai és gazdasági értelemben vett önrendelkezés megvalósulását alapvető értéknek tartják” – kezdi Vera Jourovának címzett levelét Varga Judit igazságügyi miniszter. 

Szerinte ezen elvek érvényesülésének egyik fő feltétele volt annak kizárása, hogy bármilyen külső nyomás vagy befolyás jelentős hatással legyen a hazai választásokra. „Csak így alakulhat a nemzeti politika a polgárok valódi akarata szerint, ami egyúttal a demokratikus berendezkedésnek is alapfeltétele”. 

„Sajnálatos módon a 2022-es magyarországi választásokhoz kötődően az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került, hogy az egyesült ellenzéki pártok választási kampánya jelentős mennyiségű külföldi – az Európai Unión kívülről származó – támogatást kapott az Action for Democracy nevű szervezettől, és e támogatások célja a választások befolyásolása volt. Az eddig feltárt adatok nyilvánosan elérhetők. Ez az ügy nemcsak a magyarok, hanem az európai polgárok számára is számottevő jelentőséggel bír. Ellenőrzött információkkal kell rendelkezniük a demokratikus választási folyamataikra gyakorolt bármilyen külső befolyásról”. 

Varga Judit arra kére az Európai Bizottság alelnökét, hogy a szervezet

tájékoztassa arról, együttműködtek-e bármilyen programban az Action for Democracy nevű szervezettel.

„Kérem továbbá, hogy az Európai Bizottság – a demokratikus választások tisztaságának, és ezáltal az Unió közös értékeinek védelmével összhangban – országjelentéseiben tekintse kockázati tényezőnek az Európai Unión kívülről származó, a tagállam választások befolyásolására irányuló támogatásokat” – fogalmaz levelében a miniszter. 

Ahogyan az a közelmúltban kiderült, a titkosszolgálatok vizsgálják a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki összefogás amerikai kampánytámogatásait, és a legutóbbi jelentésük szerint mintegy 4 milliárd forintnyi külföldi pénzt találtak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk