A kormány lazít az akkumulátorgyárakra vonatkozó szabályokon

  • narancs.hu
  • 2023. február 2.

Belpol

Most, amikor egyre nagyobb a lakossági tiltakozás az akkumulátorgyárak miatt. 

A kormány honlapján társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyes beruházásokkal összefüggő hatósági ügyek kormányrendeletek módosítását, amely az egyes nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ipari parki, illetve víziközmű-beruházásokra vonatkozóan egy általánosan alkalmazandó területrendezési szabályozást vezet be – írja Portfolio

A gazdasági lap szerint a jogszabály lazítást jelent a hatósági ügyek esetében, pedig maga a nemzetgazdasági célú kiemelt jelentőség kormányzati besorolás már eleve több könnyítést jelent a hagyományos beruházásokhoz képest. Így az ilyen projektek esetében a hatósági eljárást megelőzően a beruházó és az eljáró hatóság és szakhatóságok szemlét illetve egyeztetést tarthatnak. De a besorolás lehetővé teszi a soron kívüliség és rövid határidők előírását is az egyes beruházásoknál, vagyis sokkal kevesebb és kevésbé szigorú vizsgálaton eshetnek át, hogy gyorsabban elkészüljenek az ilyen fejlesztések.

A jogszabály azt is világossá teszi, hogy melyik két beruházás kap további engedményeket, méghozzá

  • az Iváncsa község külterületén megvalósuló ipari park fejlesztése,
  • és a Debrecenben megvalósuló ipari telephely kialakításával összefüggő projektek.

Az indoklás szerint az érintett fejlesztések esetében az a célszerű, ha az ipari terület elkülönülve kerül kialakításra a lakott területektől, így a tervekhez sem kell ragaszkodni. Vagyis esetükben nem kell a területrendezési tervekhez alkalmazkodni.

A Portfolio emlékeztet, a két településen heves lakossági és politikai vitát váltottak ki az akkumulátorgyár-építések. Debrecenben épül a CATL üzeme, amely Magyarország történetének legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forintos beruházása, amelynek vízigénye kifejezetten magas, civilszervezetek szerint veszélyezteti a megyeszékhely ellátását. Az eddig megtartott közmeghallhatások botrányba fulladtak

Kedden a Narancs.hu Gödön járt, ahol a Samsung SDI miatt tartottak közmeghallgatást. A fórumra a környék településéről is érkeztek, több politikus is felszólalt. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.