Varga Judit bejelentette: a kormány azonnal kezdeményezi a börtönkártérítések kifizetésének leállítását

  • narancs.hu
  • 2020. február 17.

Belpol

A nemzeti konzultációt megtartják, annak eredményeit később építik be az új szabályozásba.

A kormány haladéktalanul kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását – jelentette be az igazságügyi miniszter hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Varga Judit közölte: a nap folyamán az "igazságtalan gyakorlatnak" véget vető törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek, sürgősséggel. Hozzátette: a sürgősségi eljárás miatt a kormányoldal kéri az ellenzék támogatását az Országgyűlésben.
A javaslat szerint addig függesztenék fel a kifizetéseket, amíg újra nem szabályozzák a börtönviszonyok miatti kártalanítást. Ehhez a társadalom támogatása szükséges, ezért az új szabályozás a nemzeti konzultáció után, annak megfelelően születik majd meg – mondta a miniszter.

Ahogy azt nemrég megírtuk, a meglehetősen rövid javaslat kevés konkrét intézkedést tartalmaz, amelyek a következők:

  • május 15-ig kell kidolgozni a még el sem indított nemzeti konzultáció eredményei alapján az új szabályozási rendszert;
  • szeptember 30-ig kell intézkedni a börtönök zsúfoltságának enyhítéséről;
  • a börtönviszonyok miatti kártérítéseket vagy a fogvatartottak börtönbeli letéti számlájára kell utalni, vagy szabadulás után a saját számlájára (az eddigi szabályozásban ezt nem pontosították);
  • és rendelkezik a megítélt kártérítések kifizetésének felfüggesztéséről is, de csak a törvény elfogadása után megítéltek esetében, és csak június 15-ig - igaz, a törvény szerint ekkorra már elvileg késznek kell lennie az új szabályozásnak.

Még el sem indult a konzultáció, de máris itt egy javaslat a börtönkártérítésekről

Ez alapján a konzultációt extra gyorsan kellene lezavarnia a kormánynak. "A börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről" címmel adott adott be törvénymódosító javaslatot hétfőn.

Figyelmébe ajánljuk