Még el sem indult a konzultáció, de máris itt egy javaslat a börtönkártérítésekről

  • narancs.hu
  • 2020. február 17.

Belpol

Ez alapján a konzultációt extra gyorsan kellene lezavarnia a kormánynak.

"A börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről" címmel adott be törvénymódosító javaslatot hétfőn.

A meglehetősen rövid javaslat kevés konkrét intézkedést tartalmaz, amelyek a következők:

  • május 15-ig kell kidolgozni a még el sem indított nemzeti konzultáció eredményei alapján az új szabályozási rendszert;
  • szeptember 30-ig kell intézkedni a börtönök zsúfoltságának enyhítéséről;
  • a börtönviszonyok miatti kártérítéseket vagy a fogvatartottak börtönbeli letéti számlájára kell utalni, vagy szabadulás után a saját számlájára (az eddigi szabályozásban ezt nem pontosították);
  • és rendelkezik a megítélt kártérítések kifizetésének felfüggesztéséről is, de csak a törvény elfogadása után megítéltek esetében, és csak június 15-ig - igaz, a törvény szerint ekkorra már elvileg késznek kell lennie az új szabályozásnak.

Eszerint mindenesetre bár még el sem indították, a kártalanításokkal kapcsolatban beígért nemzeti konzultációt extra gyorsan kell lezavarnia a kormánynak, május 15-re ugyanis nem csak le kell folytatni a konzultációt és kiértékelni az "eredményeit", de - elvileg ez alapján - még a szabályozást is ki kell dolgozni.

Bár a javaslatban kevés konkrét intézkedés szerepel, sürgősséggel kívánják tárgyalni, és a héten csütörtökön a parlament elé fog kerülni - ehhez pedig egy rendkívüli ülésnapot is összehívnak.

A börtönkártérítések ügyét Orbán Viktor miniszterelnök először január 9-i sajtótájékoztatóján vetette fel, ahol arról beszélt, hogy igazságtalan, ha egy bűnöző az EU bíróságának döntése értelmében milliós kártérítést kap, mert rosszak a börtönökben a körülmények.

Ezután bár a kártérítések kifizetésének azonnali felfüggesztését hirdette meg a kormány, a vonatkozó kormányhatározatban csak az szerepelt, hogy az egyes ügyekben "a jogszabályok által biztosított legvégső időpontig" függesszék fel a kifizetéseket, illetve hogy az igazságügyi miniszter vizsgálja felül a hatályos szabályozást.

Orbán nekiment az ítéleteiknek, patthelyzetben érzik magukat a bírók

A cigányokat és a fogvatartottakat támadja, de a bíróságba vetett bizalmat is kikezdi a kormány kommunikációs fordulata. A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban megnéztük, milyen a hangulat a bíróságokon, miután az utóbbi hetekben vezető kormánypárti politikusok és maga a miniszterelnök is támadni kezdett -nemegyszer jogerős - bírósági ítéleteket.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?